Zašto Bill Gates želi da ljudi počnu jesti sintetičku govedinu?
BILL Gates ima veliku ideju kad je u pitanju borba protiv klimatskih promjena. Suosnivač Microsofta je početkom godine u intervjuu za MIT Technology Review predložio da "sve bogate zemlje konzumiraju 100 posto sintetičku govedinu".
Zašto Gates, koji izravno i neizravno ulaže u brendove kao što su Beyond Meats i Impossible Foods, zagovara sintetičko meso, posebice sintetičku govedinu, kao rješenje za klimatske promjene?
The Western Journal piše da je Organizacija za hranu i poljoprivredu predvidjela globalnu nestašicu hrane bogate proteinima nakon pandemije koronavirusa, a približno milijardu ljudi u svijetu pati od nedostatka proteina, kažu podaci Saveza za znanost Cornell.
"Mislim da bi sve bogate zemlje trebale prijeći na 100 posto sintetičku govedinu. Možete se naviknuti na razliku u okusu koji će s vremenom biti sve bolji. (…) Reći ljudima da ne mogu više imati krave bio bi politički nepopularan pristup. Zato je, zbog zdravlja planeta, najbolja opcija prebaciti se na zamjene za meso", rekao je Gates.
U posljednje vrijeme proizvodi tvrtki kao što je Beyond Meat bilježe porast prodaje. To je dobro jer je problem koji je Gates identificirao ogroman. Poljoprivreda čini 10 posto emisija stakleničkih plinova samo u SAD-u.
Zašto je govedina u fokusu tvrtki koje uzgajaju laboratorijsko meso?
Uzgoj govedine koristi puno više resursa od peradi ili čak svinjetine, navodi Smithsonian.
"Ako želite pomoći planetu, ali se ne možete natjerati da se u potpunosti odreknete mesa, uklanjanje govedine iz vaše prehrane je sljedeća najbolja stvar", izvještava Smithsonian.
Startup Mosa uzgaja meso u laboratorijskim uvjetima tako da od krava uzima količinu stanica veličine zrna papra pa ih potom, gotovo neozlijeđene, vraćaju na polja za ispašu. Stanice se uzgajaju i prerastaju u mišićno i masno tkivo.
Memphis Meats želi potpuno izbjeći životinje, kad god je to moguće. Oni u laboratorijima proizvode mljeveno goveđe meso, piletinu i pačje meso. Do sada se ni namirnice Memphis Meatsa ni Mose nisu našle ni na jednom jelovniku, ali vjeruju da će u tome uspjeti do 2022.
U Singapuru će se na jelovnicima uskoro pojaviti laboratorijski uzgojeni pileći nuggets, piše Men’s Health. U prosincu 2020. Bloomberg je testirao laboratorijsku piletinu i pohvalio njenu teksturu i okus.
Čini se da je prepreka između laboratorijskog mesa i tržišta još uvijek njegova astronomska cijena, za koju se proizvođači nadaju da će nastaviti padati kako tehnologija bude napredovala.
"Meso uzgojeno u laboratorijima vjerojatno neće biti konačni lijek za klimatsku katastrofu. Ne znam hoće li to ikada biti ekonomično. Za meso u zemljama sa srednjim i višim prihodima mislim da je to moguće, ali to je jedno od pitanja koje treba godinama istraživati", priznaje Gates.
Beyond Meat kombinira grašak, grah i smeđu rižu te prirodne masti poput kokosovog ulja kako bi se napravile pljeskavice koje okusom i teksturom podsjećaju na govedinu. Impossible Foods koristi soju i krumpir. Obje se tvrtke fokusiraju na izradu pljeskavice za hamburgere.
Konzumiranje mesa glavni je globalni pokazatelj bogatstva, a stručnjaci sugeriraju da je nuđenje alternativa učinkovitije od upozoravanja na opasnosti od emisija stakleničkih plinova koje uzrokuje uzgoj goveda, na primjer.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati