Picula razgovarao s europskim povjerenikom o prošeku i proseccu
HRVATSKI europarlamentarac Tonino Picula razgovarao je danas s povjerenikom Komisije za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim, nakon što mu je bio uputio pismo u kojem ga je upozorio na talijanske pokušaje sabotiranja zaštite izvornosti hrvatskog desertnog vina prošeka, te je pozitivnim ocijenio interes u Komisiji za to pitanje.
Italija pokušava spriječiti zaštitu hrvatskog desertnog vina prošek, odnosno zabraniti korištenje tog naziva na hrvatskim proizvodima, jer smatra da se korištenjem naziva prošek nanosi šteta talijanskom proseccu, iako nije riječ o istom proizvodu.
"Postoji zainteresiranost, to je ohrabrujuće"
Hrvatski je zastupnik istaknuo za Hinu da je doista zadovoljan što je povjerenik u manje od tjedan dana reagirao na poziv da se nađu fizički.
"To znači da postoji zainteresiranost", istaknuo je Picula i dodao da ta činjenica ohrabruje.
"U hrvatsko-talijanskom sporu oko prošeka i prosecca presudit će snaga argumenata i snaga lobiranja", smatra Picula.
U razgovoru s povjerenikom Picula je istaknuo da je talijanska opstrukcija zaštite izvornosti prošeka motivirana financijskim interesima proizvođača.
Picula je obrazložio i kako prošek kao proizvod nije nov, nego ima snažno povijesno uporište te tradiciju proizvodnje čak i dulju od prosecca, navodi se u priopćenju ureda zastupnika. Wojciechowski je kazao da je Komisija upoznata s hrvatskom inicijativom i zahtjevom, po ulasku u Europsku uniju 2013., za zaštitom naziva prošek, priopćio je ured zastupnika.
Socijaldemokratski zastupnik pojasnio je povjereniku da su hrvatski proizvođači spremni na kompromisno rješenje, odnosno dodavanje geografske odrednice "dalmatinski" proizvodu, kao što je napravljeno po pitanju pršuta dodavanjem geografske odrednice. Picula podsjeća da se Hrvatska ranije suočila sa sličnom situacijom, kada je Slovenija pokušala zabraniti korištenje imena teran.
"Bilo je potrebno napraviti puno toga, recimo u Europskom parlamentu, jer su slovenski kolege imali drugačiju poziciju", kazao je.
"Prošek je tradicionalno hrvatsko desertno vino"
Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i zamjenski član Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, objasnio je prošlog petka u pismu povjereniku Wojciechowskom razlike između dvaju vina te je izrazio očekivanje da će Europska komisija (EK) zaštititi hrvatski autohtoni proizvod od sabotiranja od strane talijanske vinarske industrije.
"Prošek je tradicionalno hrvatsko desertno vino koje se od prosušenih bobica grožđa naših tradicionalnih sorti bogdanuše, maraštine i vugave proizvodi u središnjoj i južnoj Dalmaciji i nema nikakve poveznice u okusu, vrstama grožđa ni tehnologiji proizvodnje s talijanskim proseccom, koji se industrijski puni CO2 plinom kako bi se postigla pjenušavost", napisao je u pismu Picula.
Komisija je u prošlosti taj zahtjev odgodila zbog izmjene pravne procedure i delegiranog akta za tradicionalne nazive, ali sada nastavlja taj proces. Službena objava Komisije se očekuje u narednim mjesecima, na što postoji mogućnost prava žalbe, te će se potom Komisija završno očitovati o procesu priznavanja imena prošek.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati