Nektar iz smrznutog grožđa u ledenoj berbi traminca vinarije Kutjevo
U SVIJETU je malo vinogorja s povoljnim makro odnosno mikroklimatskim preduvjetima za ledene berbe koja uz zahtjevnu vinogradarsku i podrumarsku proizvodnju utječu na rijetkost, specifičnost i cijenu finalnog proizvoda – predikatnog ledenog vina. Proizvodnja ledenog vina izazovna je u svakom pogledu. Nakon redovne berbe grožđe ostavljeno na vinovoj lozi prolazi kroz sve vremenske cikluse, podložno raznim bolestima, pticama i divljim životinjama koje žude za slatkim grožđem. Uzimajući u obzir navedeno, urod i do deset puta manji u odnosu na redovnu berbu uvelike utječe na odluke vinara koji nisu skloni rizicima. Međutim, dobivene kapljice obično su prave vinske senzacije koje osvajaju brojne medalje, a po istima se redovito prepoznaju vrhunski proizvođači vina.
Na temperaturi od -7˙C dehidrirano i smrznuto grožđe traminca na vinogradarskom položaju Hrnjevac brali su vrijedni berači vinarije Kutjevo, dok je samu berbu nadgledao glavni enolog dipl.ing.agronomije Ivan Marinclin. “Uzimajući u obzir kvalitetu, zdravlje grožđa te potencijal vinogradarskog položaja Hrnjevac odlučili smo se na rizik iščekivanja ledene berbe koji se u konačnici isplatio. Ne očekujemo znatnu količinu, no za ovu kategoriju količina je potpuno irelevantna, bit je njezina kvaliteta. Naime grožđe namijenjeno ledenom vinu vrhunske je kvalitete, a nadamo se kako će kao i ostala naša vina pobrati niz priznanja po cijelom svijetu. Berba nije nimalo jednostavna zbog niskih temperatura i uvjeta u kojima se obavlja, a sama proizvodnja se i dalje odvija na tradicionalan način.
Bitno je da bobice u smrznutom stanju dođu na preradu koja se također odvija na niskim temperaturama, a mošt mora sadržavati najmanje 127° OECHSLA (količina šećera u moštu). Mošt je prilično gust, poput meda, pa se stiskanje u preši obavlja i po nekoliko puta. Prolazi samo jako koncentrirani sok koji sadrži velike količine šećera, najgušći koncentrat mošta, nakon čega počinje veliko umijeće fermentacije toga koncentrata na isključivo prirodan način, a predstavlja dugotrajan postupak koji traje i do šest mjeseci, te još bar godina dana vrenja tog vina kako bi ono postiglo svoje najbolje karakteristike. Sam proces proizvodnje je dugotrajan i riskantan što ledene berbe čini uistinu posebnim, aromatičnim vinima jantarne boje koje ljubitelje vina iznenađuje intenzitetom boje i mirisa. Zadovoljni smo što se proizvodnjom i kvalitetom ledenih vina svrstavamo u red svjetski relevantnih vinskih regija. Dovoljno je napomenuti kako su Nijemci i Kanađani od proizvodnje predikatnih odnosno ledenih vina napravili brend, a na nama je da vlastitim vinima pokažemo svu raskoš kutjevačkog vinogorja”, objašnjava glavni enolog.
S obzirom na intenzivnu medonosnu aromu i dugotrajan okus koji ledeno vino ostavlja u ustima preporučuje se samostalno ili kao pratnja finim desertima. Vinarija Kutjevo je najnagrađivaniji i najveći proizvođač ledene berbe, a u regularnoj odnosno arhivskoj ponudi možete pronaći različita godišta sorti traminac i graševina. Detaljnije informacije te bogatu ponudu predikatnih vina u prigodnim poklon pakiranjima pronađite u sklopu online vinoteke na https://www.kutjevo.com/webshop/
bi Vas mogao zanimati
Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti