Janković je 6 godina živio na Bermudima, a Pažanin je s 18 godina kuhao na kruzeru
Foto: Press
DA PUTOVANJA i gastronomija idu zajedno kao jagode i šlag, dokazuju članovi žirija showa Tri, dva, jedan – kuhaj! – vole putovati, a pritom i upoznati kulturu jela i pića raznih zemalja i krajeva.
Ivan Pažanin je s 18 godina osjetio poriv da krene na brod, pa je tako nastavio obiteljsku tradiciju, da kuha i plovi. Posao na ledolomcu koji plovi u vodama Antarktike ga je, kaže, totalno promijenio. "Brod mi je došao kao vojska, pozitivna promjena. Na kruzeru se jako puno radilo, po 15 sati na dan, a opet se i puno toga naučilo. Bio je to naporan fizički i psihički posao, ali je bilo jedno iskustvo koje nitko ne može platiti, za mene savršeno. Vratio sam se kao totalno transformiran čovjek. Na brodu sam proveo godinu dana, unutar koje sam četiri puta prilazili pored Antarktika, a ostatak vremena plovili bi do Kariba, po Europi... Uvijek me vukao brod, to je familijarno, puno je pomoraca u mojoj obitelji i to se prenosilo s koljena na koljeno", otkriva Pažanin koji je, nakon ledolomca, ponovo našao posao na skupocjenoj jahti u Monte Carlu.
Njegov kolega po struci s kojim dijeli i sudačku ulogu u showu, Mate Janković, živio je i radio na Bermudima. Prihvatio je poziv prijatelja da dođe na taj karipski otok. "Uživao sam u tom periodu života. Cijeli svijet je na tom otoku! Interesantno je biti u na istom mjestu kao i osobama stotinjak drugih nacionalnosti. Upoznao sam se s mnogim kulturama, jeo specijalitete koje nikada prije nisam probao, a neke neću tako skoro ponovo kušati. Još važnije, razvio sam osjećaj tolerancije prema različitosti. Takvu školu treba proći svatko u životu, vidjeti kako drugi žive", kaže Janković prisjećajući se života na rajskom otoku, na kojem je boravio čak šest godina.
Restoran na 4. katu nebodera Ujedinjenih naroda u New Yorku nakratko je bio radno mjesto Tomislava Špičeka. Poznati TV kuhar je prije 11 godina dobio čast i privilegiju kuhati na Festivalu hrvatske kuhinje u UN-u, za sve diplomate i službenike UN-a, uključujući i Ambasadoricu dobre volje UNICEF-a, Angelinu Jolie.
"Pripremili smo bogatu trpezu s obiljem hrvatskih specijaliteta. Ja sam bio zadužen za kontinentalnu kuhinju, pripremio sam štrukle, zlevanku, puricu s mlincima... Ali, glumica se odlučila tek za vegetarijanski obrok. Kažu mi da je uživala u mojim štruklima. Upoznali smo se, čak i fotografirali za uspomenu", prisjeća se Špiček tih 8 vrlo radnih dana kada je, zajedno s 11 hrvatskih kuhara, hranio i do 400 uzvanika dnevno. Samu Veliku Jabuku nije uspio doživjeti kao turist, baš kao ni austrijske, mađarske i njemačke gradove u kojima je kuhao za hrvatske nogometaše, ambasadore i druge poznate ličnosti.
Mateja Domitrović Sabo je nedavno posjetila Grčku, doduše tek na jedan dan. U Solunu je uživala na bazaru (tržnici), a posjetila je i poznati samostan na stijeni. "Makedonija me osvojila na prvu, a isto mogu reći i za Grčku. Obožavam njihova jela, njihove svježe namirnice. U Solunu me oduševio njihov bazar na kojem se svašta fino može naći, a pogotovo su me oduševile masline kojih tamo možete naći u svim bojama i oblicima, pripremljene na razne načine. Meteora u prijevodu znači lebdeće stijene, a na vrhu tih stijena se nalazi samostan koji zapravo stvarno izgleda kao da lebdi iznad zemlje, nešto prekrasno", otkriva Mateja, sigurna da će se drugi put zadržati malo dulje u Grčkoj, zemlji koja ju je osvojila na prvi pogled.
Za nova putovanja valja pričekati jer ovih četvero veličanstvenih očekuje nastavak natjecanja u kojem moraju donijeti odluku tko je najbolji kuharsko-amaterski par šeste sezone showa Tri, dva, jedan – kuhaj!.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati