Desničari slave otmičara aviona Zvonka Bušića, a on je na sudu tvrdio da nije baš normalan

Foto: Index/FaH

PODIGLI su mu spomenik, Tihomir Dujmović i Robert Kurbaša rasprodali su predstavu o njemu. Zvonko Bušić Taik, otmičar putničkog aviona, ikona je hrvatske desnice. Terorist kojim se diče ipak nije bio takav junak kakvim ga žele prikazati. Na sve je načine pokušao izbjeći kaznu za otmicu aviona.

>> U Hrvatskoj se slavi Zvonko Bušić. Evo što o njemu misli udovica policajca kojeg je ubila Bušićeva bomba

>> HRT slavi Hrvata koji je u Americi oteo putnički avion

Na sudu je tvrdio da nije baš normalan

Zvonko Bušić Taik pred sudom se branio da baš i nije bio normalan kad je oteo avion na letu TWA 355 iz New Yorka za Chicago. Zbog te je otmice i smrti policajca Briana Murrayja i teškog ozljeđivanja Terrencea McTiguea osuđen na doživotni zatvor. Kaznu je služio od 1977. do 2008. godine. Ubio se 2013. godine. U Hrvatskoj ga danas ekstremna desnica, u koju spada i dio vladajućeg HDZ-a, smatra herojem. Na promociju knjige o teroristu došli su predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministar branitelja Tomo Medved, drugi čovjek HDZ-a Milijan Brkić, Andrija Hebrang, konvertit Zdravko Tomac. Svi oni došli su čuti tko je ubio Zvonka Bušića, koji je ubio samoga sebe.

"Abnormalno mentalno stanje"

Prema spisu objavljenom na stranicama Justitia, na kojima se mogu pronaći američka sudska praksa, presude i presedani, Zvonko Bušić se od optužbi pokušao braniti uz pomoć psihijatra koji je tvrdio da njegovo duševno stanje nije bilo takvo da može biti odgovoran za svoja nedjela.


''Zvonko Bušić bio je u abnormalnom mentalnom stanju 10. rujna 1976., na dan kada je po optužbi počinio djela zračnog gusarstva, ubojstva i druga kaznena djela. Prema mom mišljenju to je abnormalno stanje bilo takvo da nije mogao uobičajeno, razumno i racionalno koristiti svoju slobodnu volju. Smatram da to abnormalno stanje nije posljedica duševne bolesti. Optuženi nije neuračunljiv ili duševno bolestan u bilo kojem smislu. Njegova djela posljedica su psihološke nužnosti, a ne slobodne volje'', svjedočio je pred sudom liječnik Bernard L. Diamond, vještak za psihijatriju. Njegovom svjedočenju sud nije povjerovao i Bušić je proglašen krivim.

"Zdrav, ali nesposoban shvatiti nedjelo"

Svaki optuženik ima pravo braniti se kako smatra da je najbolje pa je i obrana na osnovu duševnog stanja legitimna. Tako je i Zvonko Bušić imao pravo braniti se ludošću za otmicu aviona. No sud ima pravo ne povjerovati u takvu obranu. Iz gornjih je rečenica jasno da se Bušić pokušao braniti tvrdeći da je lud, ali ne baš skroz lud. Tako je smatrao i sud.

''U svjedočenju je dano premalo i previše. Zaključujemo da je Zvonko Bušić imao kriminalnu namjeru. Štoviše, sam je priznao da je znao da je otmica protuzakonita'', zaključio je sud.

Bušićevu obranu ludošću dodatno je otežalo što je i sam priznao da je baš on isplanirao cijelu operaciju, ali da je psihički nesposoban shvatiti svoja djela. Njegova supruga Julienne Eden Bušić napisala je knjigu Ljubavnici i luđaci, u kojoj opisuje svoj život sa Zvonkom Bušićem i otmicu aviona. Sud o ljubavi nije ništa rekao, ali da su ludi - nije povjerovao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.