Žrtve seksualnog zlostavljanja svećenika prosvjedovale u Vatikanu

Ilustracija: EPA

ŽRTVE seksualnog zlostavljanja katoličkih svećenika iz argentinske škole za gluhe danas su prosvjedovale u Vatikanu kako bi ukazale na predstojeće suđenje novih optuženika u ovom slučaju, javlja Reuters.

Krajem prošle godine argentinski sud osudio dva svećenika i jednog vrtlara zbog seksualnog zlostavljanja gluhe djece

Naime, prošlog studenoga sud u Mendozi osudio je dva svećenika i jednog vrtlara iz Instituta Antonio Provolo za gluhe, i to za seksualno zlostavljanje maloljetnika. A za nekoliko mjeseci očekuje se početak suđenja za još desetak osoba, među kojima su učitelji i časne sestre iz ove škole koju vodi Katolička crkva. Oni su optuženi da su pomagali svećenicima koji su zlostavljali djecu. 

Prosvjednici tvrde da argentinski svećenici ne surađuju s tužiteljima 

Oko 20 ljudi, među kojima su i neki od polaznika ove argentinske škole, prosvjedovalo je danas s transparentima na kojima je pisalo “Nulta tolerancija”, “Ne zaboravite” i “Mi ne idemo nikamo”. Prosvjednici su se okupili ispred zgrade Kongregacije za doktrinu vjere, tijela koje je zaduženo za slučajeve zlostavljanja.

“Crkveni dužnosnici u Argentini ne surađuju sa svjetovnom vlašću i tužiteljima po pitanju silovanja i seksualnog zlostavljanja desetaka gluhe djece u Argentini”, rekao je Peter Isley, osnivač organizacije Zaustavljanje svećeničkog zlostavljanja.

Ovaj slučaj iz Argentine, zajedno sa sličnim slučajem otkrivenim u jednoj školi za gluhu djecu u Italiji, izazvao je bijes javnosti jer se radi o ranjivoj skupini djece koja su zbog svojih tjelesnih oštećenja imala dodatnu poteškoću pri otkrivanju monstruoznih zločina.

Prosvjednici smatraju da papa Franjo nije učinio dovoljno

Iz organizacije Zaustavljanje svećeničkog zlostavljanja tvrde da papa Franjo i vatikanski dužnosnici nisu učinili dovoljno u kažnjavanju biskupa i drugih visokorangiranih katoličkih dužnosnika koji su prikrivali seksualna zlostavljanja unutar svojih redova. 

Dva svećenika koja su osuđena krajem prošle godine dobila su 42 i 45 godina zatvora, dok je vrtlar dobio 18 godina. Sva trojica podnijela su žalbu na presudu. 

Katolička crkva diljem svijeta i dalje je u ozbiljnoj krizi izazvanoj otkrićima o seksualnim zlostavljanjima djece koja su se desetljećima događala.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.