Žrtve Jeffreya Epsteina tužile dvije velike banke

Foto: EPA

DVIJE žene koje su optužile Jeffreya Epsteina za seksualno zlostavljanje podnijele su tužbe protiv banaka JP Morgan Chase i Deutsche Bank. Optužile su ih da su ignorirale mutnu prošlost njihovih klijenata te da su imale koristi od Epsteinova bavljenja seksualnom trgovinom.

Podsjetimo, Epstein si je oduzeo život u zatvorskoj ćeliji dok je čekao suđenje zbog optužbi za seksualnu trgovinu maloljetnicama. Obje tužbe protiv banaka podnesene su jučer u New Yorku te je u njima zatražena financijska odšteta. Podnijeli su ih odvjetnici koji zastupaju desetke tužiteljica preminulog milijardera.

"JP Morgan je znao da se njegovi računi koriste za trgovinu ljudima"

Prema navodima u tužbi protiv JP Morgan Chase, neimenovanu su ženu, opisanu kao bivšu baletnu plesačicu, Epstein i njegovi suradnici zlostavljali između 2006. i 2013. godine. Navodi se da je JP Morgan znao da se njegovi računi koriste za trgovinu ljudima zbog identiteta pojedinaca koji su podizali velike svote gotovine, kao i zbog "Epsteinove dobro dokumentirane kriminalne prošlosti".

U odvojenoj tužbi protiv Deutsche Bank, druga žena tvrdi da ju je Epstein prodavao radi seksa 15 godina, počevši od 2003. kada se prvi put preselila u New York. Tužba navodi da se Epstein obratio banci nakon prekida poslovnih odnosa s JP Morganom oko 2013.

Dodaje da "banka nije detaljno ispitala transakcije na računima za one vrste aktivnosti koje su povezane s Epsteinovom prošlošću iako je klasificirala Epsteina kao visokorizičnog klijenta", piše BBC.

Deutsche Bank je ranije priznala da je napravila "veliku pogrešku" kada je počela poslovati s Epsteinom. No, glasnogovornik banke je jučer kazao kako vjeruje da su tvrdnje u tužbi neutemeljene i da će o tome iznijeti argumente na sudu.

"Došlo je vrijeme da se oni koji su omogućili zlostavljanja smatraju odgovornima"

"Epstein i njegov krug ljudi ne bi mogli vršiti nasilje nad žrtvama bez pomoći bogatih pojedinaca i financijskih institucija. Nećemo se prestati boriti za žrtve dok svi koji su bili upleteni ne preuzmu odgovornost. Ovo je veliki korak, ali ne i kraj", priopćio je jedan od odvjetnika žrtava, Bradley Edwards.

"Došlo je vrijeme da se oni koji su omogućili zlostavljanja smatraju odgovornima, posebno Epsteinovi bogati prijatelji i financijske institucije koje su imale ključnu ulogu", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.