Žižek podržao studente: Ja sam za pravu dozu nasilja

GOTOVO do zadnjeg mjesta studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta ispunili su "sedmicu" kako bi poslušali predavanje legendarnog pop-filozofa Slavoja Žižeka, koji je već ranije pismenim putem podržao studente u njihovoj borbi za besplatno obrazovanje, a danas je došao u Zagreb kako bi im se i osobno obratio.

Najslavniji živući filozof, koji sam sebe naziva najpoznatijim Slovencem nakon supruge Donalda Trumpa Melanije Knaus, studente je pozvao na nastavak borbe i usporedio ih s Gandijevim pasivnim pokretom koji je rezultirao krahom britanskog kolonijalnog carstva u Indiji. "Nemojte pristati na ucjene", poručio je Žižek pobunjenim studentima, te dodao kako je njihov pokret važan upravo zato što je nenasilan, te "samim time nasilan u rušenju neoliberalnih reformi". "Ja sam za pravu dozu nasilja", rekao je Žižek, objasnivši da pod tim ne podrazumijeva fizičko nasilje već sam čin otpora koji su studenti pokazali. "Okupacija, otpor, pritisak na vlast... To je za mene nasilje; ne govorim o tučnjavama ni ubijanju", rekao je Žižek i poručio studentima da se moraju postaviti malo arogantnije: "Nemate se vi čega bojati, oni gore se boje vas!"

Žižek je poručio kako fakulteti moraju ostati mjesto razmišljanja u kojem nema mjesta komercijalizaciji obrazovanja koja gene vuče još iz socijalizma kada je, tvrdi on, visoko obrazovanje bilo podređeno državnim potrebama. Slavni je filozof također odbacio svaku sličnost sa '68, kazavši kako su se studenti tada borili da fakulteti budu izvan državnog nadzora, dok se sad bure da budu pod okriljem države. "Žao mi je i sram me je jedino što vam iz Slovenije nije stigla veća potpora", rekao je Žižek koji vjeruje da se fakulteti moraju udružiti.

"Primorac razumije samo cinizam dvorskih intriga i zakulisnih manevara"

Studenti Filozofskog fakulteta u današnjoj izjavi za medije osvrnuli su se na Indexov tekst o posjetu ministra Dragana Primorca sjedištu Europapress holdinga, nakon čega je novinarima Gordani Galović i Nikoli Jeliću drastično izmijenjen tekst o studentskim prosvjedima i sindikalnim štrajkovima. "Ministar koji je mjesec dana šutio o zbivanjima na hrvatskim fakultetima odlučio je stvar zakulisno riješiti, u neviđenoj demonstraciji prezira prema javnosti, svome mandatu i instituciji slobode govora. Ministar je javnu percepciju studentskog protesta pokušao skrenuti u vode koje očito jedine razumije: u cinizam dvorskih intriga i zakulisnih manevara, instruiravši urednike da odbace već napisan tekst i umjesto njega objave ministrovu istinu o studentskoj akciji kao posljedici 'manipulacija SDP-a i HNS-a'", stoji u izjavi za medije koja je objavljena na službenom blogu pobunjenih studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Zabrinjavajuća je autocenzura Jutarnjeg lista po ministrovom suflerskom nalogu"

Studenti smatraju kako zabrinjavajuće što su "dnevne novine u vlasništvu najvećeg medijskog koncerna u državi spremno izvršile autocenzuru po ministrovu suflerskom nalogu". "Javnosti je još demonstrirano do koje mjere medijske i političke elite čine homogen interesni blok koji se ne libi ići direktno protiv interesa te iste javnosti, u otvorenome preziru spram demokracije čijim se predstavnicima i čuvarima predstavljaju", tvrde studenti i dodaju kako očekuje da ova lekcija neće proći bez odgovarajuće reakcije.

"Moralni revolt bez posljedica nije dovoljan. Na svima nama je da djelujemo protiv te kulture ciničkog prezira spram interesa većine. Blokada nastave na fakultetima pokazala je da je moguće djelovati bez kalkulantstva i kukavičke snishodljivosti", zaključuju studenti.

P.V./J.C.
Foto: Ronald Goršić / Cropix

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.