Žena iz Isdala: Veliko otkriće u najvećem norveškom misteriju

Foto: Stephen Missal/Wikipedia

ZNANSTVENICI vjeruju da su došli do velikog otkrića u naporima otkrivanja najvećeg norveškog misterija, identiteta "žene iz Isdala", piše BBC.

Misterij star skoro 50 godina

Prije 47 godina u dolini Isdalen u Bergenu pronađeno je spaljeno tijelo žene. Netko je odrezao sve etikete s njene odjeće i riješio se svih dokaza o identitetu.

Skoro 50 godina policija nije uspjela riješiti slučaj. Mjesto na kojem je pronađeno njeno tijelo bilo je poznato kao "Dolina smrti", a oko njega su u ceremonijalnom stilu bili postavljeni nakit, sat, slomljeni kišobran i nekoliko boca. Policija je pronašla i druge tragove - kodirane poruke, lažne identitete - ali nisu uspjeli odgonetnuti što se dogodilo.

U forenzičkom arhivu otkrili očuvanu čeljust

Norveška policija i najveća državna medijska kuća NRK odlučile su ponovo otvoriti slučaj 46 godina kasnije. Istraga NRK otkrila je da je čeljust žene iz Isdala očuvana u forenzičkom arhivu, što otvara mogućnost otkrivanja njenog porijekla modernim znanstvenim metodama.

Nacionalni istražni odjel i sveučilište u Bergenu započeli su analizu njezinih zuba u potrazi za "kemijskim potpisom" koji zubi ostavljaju tijekom formiranja.

Ovo je prvi put da norveška policija koristi ovu tehniku, a zahvaljujući njoj uspjeli su odrediti iz kojeg područja potječe misteriozna žena.

Po prvi put vjeruju da bi mogli otkriti njezin identitet

Znanstvenici su tako izradili kartu Europe s označenim područjima u kojima se žena iz Isdala mogla nalaziti u određenim periodima formacije njezinih zuba.

Najviše područja označeno je u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Španjolskoj. Znanstvenici su zaključili da je rođena u istočnoj ili srednjoj Europi te se preselila na zapad u periodu između djetinjstva i adolescencije.

Istražitelji su oduševljeni novim otkrićem koje je znatno suzilo prostor za istragu te po prvi put zaista vjeruju da bi mogli otkriti identitet misteriozne žene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.