Zemlja je izbjegla "metak" iz svemira - za sada

Ilustracija: 123rf

CNN u nedavnom članku izvještava o jednoj opasnosti iz svemira koja je većini ljudi promakla.
Naime, uz brojne uragane, potrese, požare i poplave prošlih tjedana, mnogi nisu primijetili kozmičku opasnost koja je mogla ugroziti ljudsku tehnološku civilizaciju.

U posljednjih tjedan dana Sunce je izbacilo niz solarnih baklji, uključujući i najjaču u desetljeću. Solarna se baklja događa kada se otpušta magnetska energija u blizini sunčeve pjege, pa se stvara svjetlo mjesto na Suncu koje traje oko 10 minuta ili manje.

Može izbaciti različitu elektromagnetsku energiju, od vidljivog svjetla do X-zraka i još jačih gama zraka. Ako naciljaju Zemlju, te zrake mogu dovesti do aurora na nižim visinama i malo više radijacije , koja nije preopasna.

Solarne baklje svrstavaju se na skali od A, B, C, M, do X, s time da je svaka kategorija 10 puta snažnija od prethodne. Prošlog je tjedna nastalo nekoliko baklji X i M klase, a najjače su bile snage X8.2 i X9.3. Najjača izmjerena baklja pripadala je kategoriji X28 2003. godine. Zemljina atmosfera nas štiti od njihovih utjecaja, ali one mogu ometati GPS i komunikacijske satelite.

Opasniji fenomen

No, može se dogoditi i opasnija pojava – izbacivanje koronalne mase (CME). Zbog toga što se sastoji od mase, a ne od zračenja, treba joj oko jedan dan da stigne do Zemlje. Ta masa je popratila i prošlotjedne baklje, ali nije pogodila Zemlju punom snagom.

Ako nacilja Zemlju izravno, ionizirane čestice mogu se zabiti u magnetsko polje koje okružuje Zemlju i promijeniti mu oblik, što se naziva geomagnetskom olujom. To može biti opasno i oštetiti opremu na Zemlji. CME je 1989. pogodila Zemlju, a u Quebecu i u sjeveroistočnim Sjedinjenim Američkim Državama nestalo  je struje na devet sati. Još je jači CME, Carringtonov događaj (nazvan po Richardu Carringtonu koji ga je zabilježio), pogodio Zemlju 1859. godine, kada je geomagnetska oluja prouzročila iskrenje telegrafskih stupova i željezničkih pruga, a aurore su bile vidljive i na Kubi.

Danas bi mogla nastati još veća šteta u slučaju udara, s obzirom na razvoj tehnologije. Takvi događaji nisu rijetki. Jedna CME Carringtonove jačine prošla je kraj Zemlje 2012. godine. Zbog toga je jako važno da se uspostavi sustav upozorenja.

Mjere predostrožnosti

Izvršna odredba administracije bivšega američkoga predsjednika Barracka Obame iz 2016. godine identificirala je energetske i komunikacijske sustave kao ključna sigurnosna pitanja, a SAD surađuje sa svemirskom agencijom NASA kako bi se uspostavili načini za bolja upozorenja.

Ovotjedne baklje popraćene snažnom CME važan su podsjetnik ranjivosti sustava na moguće snažno ometanje. Iako rotacija Sunca udaljuje sunčevu pjegu od Zemlje, a Sunce ulazi u razdoblje minimalne solarne aktivnosti, svijet se mora nastaviti štiti od te ozbiljne prijetnje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.