Zdravstveni radnici u Mostaru traže 30 posto veće plaće, prijete štrajkom

Ilustracija: Pixsell/Denis Kapetanovic

VIŠE stotina članova sindikata zdravstva u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u BiH prosvjedovalo je danas i najavilo kako će posve obustaviti rad, što bi dovelo do potpunog kolapsa u zdravstvenome sustavu, uključujući i najveću, Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru. 

Nezadovoljni zdravstveni radnici iz cijele Hercegovačko-neretvanske županije, sa sjedištem u Mostaru, organizirali su danas prosvjednu šetnju ulicama toga grada tražeći povećanje plaća za 30 posto. Nakon kraće šetnje u gradu na Neretvi, koji je posljednjih dana među onima koji ruše temperaturne rekorde u Europi, s transparentima su se zaustavili ispred zgrade županijske vlade. 

"Vlada laže sindikat"

Istaknuli su kako im vlada nije odgovorila 45 dana od dostavljanja zahtjeva. "Ukoliko skoro ne potpišemo kolektivni ugovor, organizirat ćemo opći štrajk", rekli su na skupu. Predsjednik sindikata Ivica Anić ocijenio je poniženjem odnos tamošnje vlade prema zdravstvenim djelatnicima. 

"Vlada laže sindikat. Četrdeset i pet dana je prošlo, imaju ovaj tjedan za mirovno vijeće, ako se ne dogodi, mi stupamo u opći štrajk", poručio je Anić. Najavio je da će taj prosvjed biti najveći te da bi se moglo uključiti 3900 zdravstvenih djelatnika, što bi dovelo do potpunog kolapsa, uključujući i Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru. 

Glasnogovornik vlade HNŽ-a Pero Pavlović rekao je za medije u Mostaru kako vlada čeka odgovore svih zdravstvenih ustanova u županiji kako bi utvrdila koliki bi bio novčani iznos koji bi se morao izdvojiti u proračunu za povećanje plaća zaposlenika u štrajku. Odbacio je tvrdnje kako vlada obmanjuje zdravstvene radnike te tvrdi da nastoji udovoljiti njihovim zahtjevima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.