Zbog velikih temperatura splitske plaže pune kupača. Povećan broj hitnih intervencija

Foto: Index

ŠIROM Hrvatske početkom tjedna stigao je toplinski val. Zbog opasnosti od velikih temperatura koje dosežu 37 stupnjeva, za cijeli Jadran izdano je crveno upozorenje. Ostatak zemlje nalazi se pod narančastim i žutim upozorenjem. Najavljeno je kako će toplinski val na području Rijeke, Splita i Dubrovnika trajati do kraja tjedna.

U Dalmaciji visoke dnevne i noćne temperature. Osvježenje se traži na moru

Splićane najviši stupanj upozorenja nije spriječio od uživanja u ljetnim radostima. Zbog visokih 36 stupnjeva s osjetom 40, osvježenje su potražili u ranojutarnjem odlasku na plažu. No, ne ide se samo s ručnikom, pričaju nam. Glavna oprema su suncobran, šešir, krema za sunčanje i hladna tekućina.

"Kad je jako vruće, uvijek dolazimo rano ujutro na plažu i do 11 sati smo već u kući. Nakon toga se nigdje ne izlazi prije 16 sati. Naravno, kad radimo, sve je drugačije. Kada sam primorana izlaziti, šešir i SPF su mi najbolji prijatelji", kazala je Splićanka Iva.

Stariji bračni par, Marija i Željan, kažu kako se ne boje toplotnog udara. Na splitskoj plaži Žnjan kupaju se godinama, a najvažnije je, kažu, biti u hladu. 

"Djeca viču na nas zato što idemo na more po ovim vrućinama. Mi nećemo stati zatvoreni u kući, pa ljeto je. Pazimo se, u hladu smo ispod drveta i još imamo suncobran. Jedino nam je žao što ne rade kafići i ne možemo kupiti hladno piće", požalio se Željan. 

"Ne treba se bojati vrućine ako se pazite. Mi se kupamo samo rano ujutro i kasno navečer. Mažemo se SPF-om (SPF je skraćenica za Sun Protection Factor, op.ur.), nosimo šešire i stojimo ispod suncobrana. Na plaži trčimo za djecom i redovno ih mažemo zaštitnim faktorom. A rashladimo se i sladoledom", priča Splićanka. 

"Volimo sunce i ljeto. Naviknuli smo na vrućine, samo nam je čudno što su temperature visoke i nakon 15. kolovoza. Prije bi to bilo drugačije. Sve ćemo mi to izdržati, ali kad su noći paklene, to je teško", kaže Splićanka Tanja. 

Prošle dvije noći u Dalmaciji bile su jako vruće. Od Splita prema jugu temperatura je cijele noći bila oko 30 stupnjeva. Dubrovčani su sinoć imali najtopliju noć s 32 stupnja u 2 sata ujutro. 

Doktor: Bilježimo 100 posto povećanje broja intervencija

Zbog trećeg ovoljetnog toplinskog vala sve više poziva bilježi i županijski Zavod za hitnu medicinu u Splitu. U odnosu na period izvan sezone, hitne medicinske službe bilježe 100 posto povećan broj intervencija. Zbog toga u Splitu imaju i pojačanje. Smjenski su im raspoloživa četiri tima. 

"Najčešće nam se javljaju s vrtoglavicom, omaglicom, gubitkom svijesti, slabosti i aritmijom. Zbog bolova u srčanom predjelu često pomoć traže i radnici koji određen dio vremena provode u hladnjačama pa im velike razlike temperature budu šok za organizam", rekao je voditelj smjene, doktor Dubravko Šola. 

Službe upozoravaju građane da se pridržavaju uputa

Hitne medicinske službe apeliraju na građane da unose dovoljno tekućine, izbjegavaju direktni boravak na suncu od 10 do 17 sati te da rashlade tijelo. Kupačima savjetuju da se kupaju bez kape i šešira jer je na velikim vrućina potrebno smočiti i glavu kako ne bi došlo do srčanog aresta ili moždanog udara. 

"Često izlazimo na intervencije kada su u pitanju utopljenici i osobe kojima je pozlilo u moru. Danas je u Podaci naš tim izašao kako bi pomogao utopljeniku. Osobi je pozlilo u moru, vjerojatno je bio infarkt. Izvukli smo ga, pružili mu pomoć i za sada je stabilno", kazao je doktor Šola. 

Građanima savjetuju hidratizaciju vodom, najmanje tri do pet litara dnevno, izbjegavanje alkohola, visokokalorične i masne hrane te šećera. Posebno treba brinuti oko starijih osoba i djece, posebice novorođenčadi. Napominju da se djecu i životinje ne smije ostavljati u parkiranom vozilu bez nadzora, osobito na suncu sa zatvorenim prozorima. 

Nekim turistima smetaju vrućine, drugi to ni ne primjećuju

Na splitskoj Hitnoj veliki broj pacijenata su i turisti koji borave na otvorenom tijekom dana kada su najveće vrućine. U gradu tijekom razgledavanja znamenitosti, mnogi se nastoje rashladiti vodom iz fontane ili se kriju ispod malih kišobrana. Na plaži bez skrivanja upijaju zrake sunca. 

"Došli smo u Split zbog prekrasnih plaža i čistog mora. Uživamo, vrijeme je predivno. Bolje nismo mogle poželjeti. Sunce nam ne smeta", kazala je Poljakinja. 

"Jako je vruće. U gradu je još gore, zato smo došli na plažu. Mislili smo da će nas more rashladiti, ali i ono je jako toplo", rekla je turistkinja.

"Već nekoliko godina dolazimo u Hrvatsku na ljetovanje. I uvijek dolazimo sredinom kolovoza. Iskreno, ne sjećam se da je prije bilo ovoliko vruće. Teško podnosimo ove temperature. Čak nam je bilo teško disati pa smo se sklonili u klimatizirano. U Splitu smo još pet dana, valjda će za vikend biti ugodnije", nada se njemački turist.

Visoke dnevne i noćne temperature u Splitu će se zadržati do nedjelje, nakon koje se očekuje smanjenje temperatura. U unutrašnjosti i zahlađenje, ali prema prognostičarima to nije kraj vrućih ljetnih dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.