Zatvorena birališta u Iranu, konzervativci izgledni pobjednici

Foto: EPA

IRAN je jučer birao zastupnike na izborima koje je obilježio pad interesa birača i koji bi trebali potvrditi jačanje konzervativaca nakon masovne diskvalifikacije proreformskih i umjerenih kandidata.

Birališta su službeno zatvorena u ponoć (21.30 po srednjoeuropskom vremenu) nakon pet uzastopnih produljenja kako bi što veći broj birača mogao ispuniti svoju, kako je rekao ajatolah Ali Hamnej, ne samo građansku, nego i "vjersku" zadaću.

Rezultati se očekuju sutra

Hamnej je, nakon službenog proglašavanja početka izbora, u petak ujutro ponovo pozvao oko 58 milijuna birača da glasaju "s oduševljenjem" kako bi "zajamčili nacionalni interes".

Agencija Fars, bliska ultrakonzervativcima, objavila je da je odaziv bio oko 40 posto u 18 sati (15.30), kada su se birališta prvotno trebala zatvoriti.

Službeni podatci o konačnom odazivu objavit će se tek u subotu a konačni rezultati se očekuju u nedjelju.

U zadnjih 40 godina odaziv na parlamentarnim izborima je uvijek bio iznad 50 posto, navodi ministarstvo unutarnji poslova.

Izbori su se održali dva dana nakon službene informacije da je koronavirus stigao u Iran. Od bolesti su umrle četiri osobe a 14 je zaraženo, po novim službenim podatcima objavljenim tijekom izbora.

290 zastupnika ide u parlament

Dvjesto devedeset zastupnika jedanaestog saziva parlamenta od Islamske revolucije 1979. počet će raditi u vrijeme kada zemlja prolazi kroz snažnu recesiju i u prilikama velike napetosti između Teherana i Washingtona.

Zbog zabrane sudjelovanja tisuća proreformskih i umjerenih kandidata, izbori su zapravo svedeni na utrku između konzervativaca i ultrakonzervativaca.

Ovisno o rezultatima, veća ili manja zastupljenost radikala u budućoj skupštini odredit će manevarski prostor koji će predsjedniku Rohaniju ostati do isteka mandata 2021. i mogla bi utjecati na nastavak njegove politike otvaranja prema svijetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.