Zatvoren krug: Država plaća Debeljaku, on pozajmljuje HDZ-u

Foto: FAH

PISALI smo nedavno kako je DIV Tomislava Debeljaka dobio kredit HBOR-a od 20 milijuna kuna na račun škverskih dizalica, a nije nepoznato ni da je Brodosplit dotiran sa više od milijardu kuna u posljednje četiri godine otkako je šef HNS-a Ivan Vrdoljak, kao ministar gospodarstva u Vladi Zorana Milanovića, predao škver u privatne ruke.

> Reagiranje Brodosplita na članak "Zatvoren krug: Država plaća Debeljaku, on pozajmljuje HDZ-u"

Senzacionalno je stoga odjeknula vijest da je isti taj DIV dan prije Badnjaka prošle godine isplatio "božićnicu" HDZ-u u visini od 1,4 milijuna kuna. Pozajmica je vraćena već idući mjesec uz kamatnu stopu od šest posto i što se toga tiče u DIV-u ne vide nikakav problem. Sve je u skladu sa zakonom, a zajam je u cijelosti vraćen u ugovorenom roku. Interesantno je, pak, da je pozajmicu od Debeljaka zatražila središnjica HDZ-a, i to, kako doznajemo, kako bi premostili poslovne poteškoće i isplatili plaće zaposlenicima.

HDZ formirao Vladu, a nemaju za plaće?!

U DIV-u navode da posvećuju veliku pažnju društvenom odgovornom poslovanju kako bi dali doprinos poboljšanju kvalitete života u zajednici, nastoje biti odgovorni prema zaposlenicima, poslovnim partnerima i lokalnoj zajednici, podržavaju razne humanitarne projekte i pružaju pomoć onima kojima je to najpotrebnije. Evo, među potrebite baš u predbožićno vrijeme završila je i stranka koja je formirala posljednju hrvatsku Vladu.

Pokušali smo od glavnog tajnika HDZ-a Ivana Domagoja Miloševića dobiti objašnjenje zbog čega su spas potražili baš kod Debeljaka, no nije nam se htio javiti. Čini se da su Karamarko i družina znali da kod Debeljaka ima "žive love".

Debeljak ima za HDZ, a ni njegovim firmama ne cvjetaju ruže

Zadivljuje Debeljakov osjećaj za potrebite iz HDZ-a jer ni njegovim firmama u posljednje vrijeme ne cvjetaju ruže. Brodosplit je zbog arbitraže sa propalim ruskim kruzerom završio u blokadi, a firma je prošlu godinu zaključila sa gubitkom većim od 150 milijuna kuna. Još značajnije, splitski škver ne proizvodi brodove, makar ne one klasičnih gabarita i veliko je pitanje što će se dogoditi dogodine kada presuše državne dotacije koje je uvjetovala EU. Država se spori sa Debeljakom za naplatu pomorske koncesije od 16 milijuna kuna, dug je narastao na nekih 40 milijuna kuna. Uza sve to, našlo se, eto, i za kratkoročnu pozajmicu HDZ-u uz pristojnu kamatu od šest posto.

Debeljakove veze sa HDZ-om ne iznenađuju, jer je za vrijeme HDZ-ove Vlade Jadranke Kosor i ministra Đure Popijača dogovoreno preuzimanje škvera. Hrvatska brodogradnja, revizija i CERP registrirali su brojne nepravilnosti i nepridržavanje privatizacijskog ugovora, no bez reakcije nadležnih. Ruđer Friganović, direktor Brodogradnje, naprasno je napustio firmu i Nadzorni odbor Brodosplita, Vrdoljak nikad nije objasnio zašto. Državno odvjetništvo godinu dana ispituje osnovanost navoda kaznene prijave o kojoj je Index već pisao, no zasad bez ikakvih konkretnih rezultata. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.