Zašto suci u Hrvatskoj imaju imunitet?

Foto: FAH

JUČER poslijepodne došlo je do uhićenja koje je privuklo znatnu pažnju javnosti. Uz stečajnog upravitelja Peru Hrkaća, uhićena je i sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda Vesna Malenica.

> Je li uhićena sutkinja dobila dojavu o akciji USKOK-a?

USKOK i PNUSKOK su akciju planirali za srijedu ujutro, ali je jučer poslijepodne naprasno sazvana izvanredna sjednica Državnog sudbenog vijeća, koje je u tajnosti skinulo imunitet sutkinji Vesni Malenici, nakon čega je akcija mogla krenuti.

Navodno je do iznenadne promjene plana došlo nakon što je netko iz sustava dojavio sutkinji da će biti uhićena, pa su PNUSKOK i USKOK hitno krenuli u akciju i to kako bi, pretpostavlja se, spriječili moguće uništenje dokaza.

S obzirom na interes za slučajem koji se pojavio, nije zgorega podsjetiti zašto suci uopće imaju imunitet. Index se za komentar obratio uglednom odvjetniku i ekspertu za kazneno pravo Branku Šeriću.

Zašto suci imaju imunitet?

"Radi se o sustavu trodiobe vlasti, postoji zakonodavna, izvršna i sudska vlast, a kako su suci - s obzirom na svoj posao - često izloženi ugrozi te sudu javnosti zbog svog rada, zaštićeni su od odgovornosti za donesene odluke. Za svoje odluke odgovaraju na način da viši sud može ukinuti i preinačiti njihove odluke, ili ih pak vratiti na ponovno suđenje. Zaštićeni su upravo zbog toga da bi bili neovisni i samostalni te da ne bi bili izloženi progonu od strane, posebno izvršne vlasti, koja može biti zloporabljena i iskorištena protiv sudaca", rekao je Šerić u razgovoru za Index.

"Zato je bilo potrebno da suci dobiju imunitet. Dakle, potrebno je bilo staviti imunitet sucima i članovima parlamenta kao predstavnicima zakonodavne vlasti da ih se zaštiti od neopravdanog kaznenog progona Međutim, imunitet se skida kad postoje ozbiljne sumnje da su predstavnici parlamenta i zakonodavne vlasti ili suci kao predstavnici pravosudne vlasti izloženi kaznenom progonu. Onda nadležno tijelo ukida imunitet", objasnio je Šerić za Index.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Vesnu Malenicu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Vesna Malenica.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na
ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.