Karadžićevom suradniku Krajišniku smanjena zatvorska kazna

ŽALBENO vijeće Haškog suda danas je izreklo kaznu od 20 godina zatvora bivšem predsjedniku Skupštine Republike Srpske Momčilu Krajišniku, a to je sedmogodišnje smanjenje kazne koju je dobio u rujnu 2006. godine nepravomoćnom presudom.

Pravomoćnom presudom odbačeni su dijelovi optužnice koji su ga teretili za odgovornost za genocid u Bosni i Hercegovini, dok je potvrđena odgovornost za progon, deportacije i prisilno preseljenje stanovnika.

Krajišnik je bio dio udruženog zločinačkog pothvata 

Podsjetimo, nepravomoćnom presudom Krajišnik je dobio 27 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom tijekom rata u BiH. Taj srpski političar proglašen je krivim za zločine protiv čovječnosti, ubojstva, istrebljenje, progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i prisilno preseljenje Muslimana i Hrvata u BiH.

 Zaključak Sudskog vijeća bio je da je Krajišnik bio dio udruženog zločinačkog pothvata u kojem su sudjelovali i predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić te drugi vođe bosanskih Srba. Krajišnik je nepravomoćnom presudom oslobođen krivnje za genocid nad nesrpskim stanovništvom.

Cilj zločinačkog pothvata Srba u BiH bio je promjena etničke "krvne slike" smanjenjem broja Muslimana i Hrvata. Krajišnik je kriv za ubojstva i istrebljenje oko 3 tisuće ljudi te za preseljenje 100 tisuća osoba s prostora koje je kontrolirala srpska vojska u BiH..

I.Kri.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.