Poštar Marko radio jako pijan i skrivao pošiljku. Otpušten je, sindikat protiv otkaza

Fotografija je ilustrativna, ne prikazuje osobe iz članka Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebački poštar Marko otpušten je jer je bio često na poslu u alkoholiziranom stanju te nije na vrijeme uručivao zadužene pošiljke, no sindikat se protivi njegovom otkazu.

Radničko vijeće Hrvatske pošte usprotivilo se Markovom otkazu smatrajući da "HP nije uzeo u obzir sve okolnosti slučaja, prije svega da se poštar liječi od alkoholizma te da nije namjerno počinio povrede, kao i da mu treba poticaj u liječenju", piše Danica.

Krenuo je na liječenje od alkoholizma

Marko je tužio HP pa je sve završilo da sudu. Tražio je da se odluka o otkazu poništi, a kao argument je u parnici naveo protivljenje radničkog vijeća njegovom otkazu.

"Ja sam liječeni alkoholičar, pokleknuo sam i više nisam mogao stati nakon jednog pića. Otišao sam 15 dana u bolnicu na liječenje. Sada sam dobro i molim još jednu priliku", rekao je poštar.

Sudac je primijetio kako iz dokumentacije proizlazi da je poštar krenuo na liječenje tek nakon što je otpušten prošle godine u kolovozu. Sve se događalo na području Zagreba, gdje je poštar radio.

Na poslu imao 3.17 promila alkohola

Pošta je, kao neposredan povod otkazu, navela da je Marku na radnom mjestu lani u lipnju izmjeren 1.1 promil alkohola. Ranije je već bio upozoravan na kršenja - jednom jer nije isporučio pošiljku, a drugi put jer je na poslu imao 3.17 promila alkohola, piše Danica.

"Prilikom zadnje kontrole, osim alkohola, utvrđene su i druge velike nepravilnosti u radu. Točnije, dostava više stotina pošiljaka koje je zadužio nije bila na vrijeme, kašnjenje preko mjesec dana te su neke pošiljke nedostajale, na što je poštar rekao da ih je izgubio", rekli su u Hrvatskoj pošti.

Sudac: Otkaz je zakonit i opravdan

U ranijem slučaju za jednu pošiljku, koja se vodila kao uručena na dostavi, utvrđeno je da se nalazila u njegovom domu, što "upućuje na voljni element prikrivanja propusta u radu koji su mogli rezultirati štetom za korisnika i poslodavca".

Sudac je odbio Markovu tužbu te potvrdio da je otkaz bio zakonit i opravdan. Također, bivšem poštaru je naloženo da Pošti podmiri trošak parničkog postupka u iznosu od 625 eura, prenosi Danica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.