ZAGREBAČKA BOLNICA NA UDARU OPTUŽBI "Djeci prijete, gladnog dječaka ostavili su 47 minuta da plače"

Foto: Index, Ilustracija/čitateljica Indexa

PRIJE nepune dvije godine Index je pisao o lošem postupanju medicinskih sestara na jednom od odjela Dječje bolnice Srebrnjak. Tad su nam u redakciju počele pristizati slične priče o zanemarivanju djece, a ravnatelj bolnice dr. Boro Nogalo tvrdio nam je kako iza svega stoji dio njegovih bivših kolega, liječnika koji su otišli iz bolnice.


Sad se priča ponovlja. Javila nam se majka koja je prije par dana bila s djetetom hospitalizirana u istoj bolnici, a tvrdi kako se nekoliko sestara odnosi jako loše prema djeci i bebama koje su smještene na odjelu. Ističe kako ignoriraju djecu, prijete im da im mama neće doći jer su bezobrazni te poziva na hitnu reakciju odgovornih.

>> Ogorčena mama: Beba je u bolničkoj sobi pala između rešetki i plakala 17 minuta prije dolaska sestre

>> Priča još jedne mame sa Srebrnjaka: Medicinska sestra je govorila bebi da ušuti

>> Ravnatelj Srebrnjaka o optužbama majki da sestre zanemaruju djecu

"Sva sreća pa sam dojilja i ostala sam s djetetom u bolnici. Nikad je ne bih ostavila tamo samu. Sestre uopće ne reagiraju na plač malih beba, ajde velike djece, ali mala beba da plače po pola sata i one uopće ne reagiraju, dijete se guši od kašlja nakon toga, njih to uopće ne interesira. One se zatvore u ured i broje si prekovremene sate i koliku će plaću dobiti. Mali dječak u mojoj sobi je jednu večer 47 minuta plakao. Dodavala sam mu dudu iako im ne smijemo prići, a dok su one predavale smjenu od pola 7 do 7 sjedeći u uredu i smijući se. Što je najgore i dežurna doktorica je bila s njima. Bio je gladan jer nije htio jesti prije toga, a one kao da o tome ne vode evidenciju. Dječak koji ne pije na Nukovu dudicu je na silu hranjen. Dijete je kašljalo i grgljalo to mlijeko dok se nije smilovala i dala mu Aventovu dudicu da dijete jede, još se smijala", ispričala nam je šokirana mama.

"Ovako prijete djeci"

Potom je navela primjer djeteta koje je bilo spojeno na kisik i plakalo. Kaže da je tom malom djetetu jedna od sestara govorila da je bezobrazno.

"Starijima koji razumiju što govore se prijete umjesto da ih utješe. Prijete im da će ih baciti van, da im mama neće doći jer su bezobrazni. Maloj bebi od par dana stave bočicu na jastuk i u usta i tako hrane dijete bez nadzora. Dijete koje je došlo jer ima problema s dišnim putevima", ispričala nam je uznemirena majka i kazala kako na to netko treba reagirati.


Od svih sestara samo je jednu izdvojila kao izuzetno pozitivan primjer.

"Ima samo jedna sestra, zove se Maja i ona se za djecu brine s toliko ljubavi. Bebe utješi, podigne, ljulja, ne kupa ih agresivno, obuče ih lijepo polako. Žena je zlata vrijedna, ostatak ekipe se treba sramiti kako se ponašaju prema pacijentima", rekla nam je majka koja se nada kako više neće trebati ići u tu bolnicu.

Kontaktirali smo odmah ravnatelja bolnice Srebrnjak dr. Boru Nogala, koji nam je rekao kako će uvijek biti nezadovoljnih pacijenata.


Ista priča i prije dvije godine

Na spomen na našu priču od prije dvije godine kazao je kako su tada iza svih priča stajali bivši kolege koji su otišli iz bolnice, a za novu prijavu je komentirao kako ima dosta onih pacijenata koji se bune kad trebaju platiti.

"Prijašnje prijave su bile lažne, iza toga su stajali bivši kolege. To je bilo namontirano. Ne možete dokazati da se nešto dogodilo. Na tom odjelu ima puno roditelja i gužva je pa će uvijek biti nezadovoljan, no većina ih je zahvalna jer im omogućimo da s djecom budu na odjelu. Najbolje bi bilo da ih izbacimo pa nitko neće skužiti radimo li dobro ili loše, no to nećemo. Ovako smo mi stalno pod monitoringom. Znate što, najveći problem je kad netko treba platiti. Bolnica nije savršena, može se dogoditi da je neka sestra ovakva ili onakva. Ali mi smo roditeljima ipak dopustili da budu s djecom. Ne mislim da smo savršeni, ali dobro bi bilo da se roditelji nama obrate s pritužbom ili glavnoj sestri, a ne medijima", rekao je dr. Nogalo za Index.

Progovorio je i o problemu nedostatka osoblja i novca. Kaže kako moraju štedjeti pa nemaju dovoljno sestara na odjelu. U jutarnjoj smjeni, kaže, uvijek radi 4 do 5 sestara, a u večernjoj su samo po dvije. U prosjeku je, kaže, na odjelu smješteno između 6 do 15 djece.

"Stalno nam je gužva, a onda sestre još imaju i puno posla s administracijom. Ne branim ni doktore ni sestre, ali stvarno imaju puno administracije. No moram reći kako je u bolnici daleko više zadovoljnih pacijenata nego nezadovoljnih. Štoviše nitko nam se nije ni upisao u knjigu pritužbi", zaključio je dr. Nogalo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.