Zagreb pred kolapsom: Hoće li nas spasiti Bandićev odlazak?



JOGURT-REVOLUCIJA. Tako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nazvao događaje koji su doveli do zahtjeva za njegovom ostavkom u Gradskoj skupštini danas. Iza tog naziva krije se puno toga. Slučaj Varšavske ulice na svjetlo dana je iznio cijelu lepezu problema, od nefunkcioniranja grada, preko unutarnjih sukoba u starom SDP-u i prepucavanja "novog" SDP-a i HDZ-a, sve do pitanja Bandićeve političke budućnosti, a možda i kaznene odgovornosti.

Današnji zaključci Gradske skupštine u realnom bi svijetu zaustavljali cijeli projekt raskopavanja Varšavske ulice, jer je gradska uprava dužna provoditi odluke Skupštine. Uostalom, i sam je Bandić danas ustvrdio kako je samo provodio ono što je Skupština izglasala 2008. godine iako je to vrlo dvojbeno. Ipak, Bandić je danas već najavio kako on prestanak radova ne može zaustaviti, jer današnji zaključci nemaju snagu odluka, nego su više kao preporuke. Nejasno je kako će grad funkcionirati podijeljen između nekoliko različitih struja, koje se isključivo svađaju, a nijedna ne želi donijeti jasnu i nedvosmislenu odluku.

Tko s kime, gdje i kad?

Konačno, potpuno je nejasno kako će se Skupština nositi s pitanjem opoziva Bandića, jer danas su prvo tražili njegovu smjenu, pa su to pretočili u zahtjev za ostavkom, a sada od Vlade traže izmjenu Zakona o referendumu, nakon čega namjeravaju pokrenuti opoziv. Ne zna se ni što točno namjeravaju napraviti Pravo na grad i Zelena akcija. Danas je bilo glasova da će prestati s prosvjedima do jeseni iako se oni još nisu dogovorili.

Tomislav Tomašević iz Zelene akcije nije mogao potvrditi niti demantirati da se namjerava stati s prosvjedima do jeseni. "Nismo još ništa odlučili, a sve daljnje komentare ćemo dati na sutrašnjoj novinskoj konferenciji", rekao je kratko u razgovoru za Index. Aktivisti jednako tako ne žele komentirati ni zaključke Gradske skupštine, jer se žele dogovoriti o daljnjim potezima.

Kregar: Bez promjene Zakona o referendumu Bandić se može samo smijati

"Skupština Zagreba će pokrenuti postupak opoziva paralelno s postupkom izmjene Zakona o referendumu koji je potreban, jer inače se Bandić može samo smijati. Izlazak od 51 posto je, naime, veći nego što je ikad bila izlaznost na lokalnim izborima, a to se računa po prilično nepouzdanim biračkim popisima. Skupština želi što brže usklađivanje zakona s novim ustavnim odredbama o referendumu, a Vlada bi potrebne izmjene treba poslati u proceduru na prvoj jesenskoj sjednici Sabora", objasnio je svoje viđenje daljnjeg tijeka događaja nezavisni zastupnik Josip Kregar, kojeg je Bandić neizravno prozvao za organiziranje prosvjeda. 



"Ima još jedna stvar koju je bitno naglasiti, a to je činjenica da postupak smjene i zahtjev za ostavkom nije rezultat samo jedne greške koju je gospodin Bandić počinio, već ima više grešaka, posebno u financijskoj i razvojnoj politici Zagreba. To je posebno vidljivo u nastojanju da se sada onemogući normalno postupanje Holdinga, neophodno za gradski proračun, iz čega je jasno da se Bandić ponaša po principu 'što gore to meni bolje'. Pri tome uništava poslove grada Zagreba i gradskih firmi, a sve pod objašnjenjem da štedi. Ipak, ove godine nema niti investicija, niti komunalnih akcija, niti dovoljno sredstava za ono što treba Gradu, i sve će to biti niz objašnjenja koja dovode do konačne smjene", rekao je Kregar.


Mesić: Samo novi izbori su rješenje

Posebnu ulogu odigrala je prepirka SDP-a i HDZ-a. HDZ-ovci su napustili sjednicu prije glasanja, rekavši kako ne namjeravaju prihvaćati SDP-ove zaključke kojima ta stranka namjerava sa sebe sprati odgovornost. Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Gradskoj skupštini, Jasen Mesić, rekao je za Index da njegovi zastupnici neće prihvatiti donesene zaključke, ali je odbio dati jasan odgovor na to hoće li glasati za smjenu Bandića ako i kad taj prijedlog dođe na dnevni red. "Kad taj prijedlog dođe na dnevni red, diskutirat ćemo o njemu, ali bitno je naglasiti ono što smo danas već ponavljali, mi smo za nove gradonačelničke, ali i izbore za Skupštinu, jer vjerujemo da je to rješenje", rekao je.

Mesić je skeptičan i zabrinut za budućnost Zagreba u trenutnoj konstelaciji političkih odnosa. "Jako se bojim za grad Zagreb, jer u svim smo segmentima pred kolapsom, i po pitanju Holdinga, i po pitanju prostornog planiranja, i po pitanju rebalansa proračuna. Ne vidim kako se ovi odnosi mogu pomiriti bez rješenja koje smo naveli, niti vidim svjetlo na kraju tunela. SDP je donio tih nekoliko točaka, ali se ne bavi bitnim pitanjima, a mi jedni s drugima praktički ne razgovaramo", rekao je.

Mesić smatra da je zahtjev njegovog kluba zastupnika objektivan s obzirom na stanje, ali nije ni sam siguran koliko je izvediv. "Mislim da SDP-ovi zastupnici bježe od toga, jer se boje vlastite odgovornosti", rekao je.

Ne treba zaboraviti bitno

Potpredsjednica Skupštine iz redova HNS-a, Morana Paliković Gruden, pak smatra da je krivo politizirati slučaj Varšavske ulice na liniji prepucavanja SDP-a i HDZ-a i tvrdi da je ključno inzistirati na tome da DORH završi svoju istragu oko cijelog slučaja. "Mi na Skupštini sigurno nismo bili jogurt-revolucija, a ne bih tako nazvala ni prosvjednike. Kod njih se uglavnom radi o mladim ljudima nezadovoljnim načinom na koji se upravlja Zagrebom i prema njima se treba odnositi s poštovanjem", rekla je za Index.



Dodala je kako je očekivala sličan potez HDZ-ovih vijećnika, jer jednako kao što su "2008. godine svojim kombinacijama pomogli Bandiću da se taj projekt izglasa, danas su pokazali da ne žele potpisati nijedan zaključak koji bi zaustavio taj projekt".

Nije bitno prepucavanje SDP-a i HDZ-a, nego istraga DORH-a

HDZ zahtjev za novim izborima može forsirati "koliko god hoće, ali mislim da Skupština ne bi trebala odstupiti od svog stava da vrši pritisak dok se ne završe istražne radnje DORH-a. DORH ispituje cijeli slučaj, a to očigledno nikome ne znači dovoljno da bi se zaustavio projekt. Danas smo utvrdili da glavni projekt nema urednu potvrdu, a to što varšavska rampa ima urednu dozvolu nikog ne amnestira od odgovornosti. Mislim da je teško očekivati da DORH neće potvrditi pogodovanje privatnom investitoru u ovom slučaju i to je ono na što se treba fokusirati".

"Teško je predvidjeti kako će izgledati politička budućnost Milana Bandića, ali ne bih voljela da se cijeli slučaj svede na sukobe SDP-a i HDZ-a, jer onda ćemo zaboraviti cijeli niz drugih tema povezanih s ovom gradskom upravom. Model političkog prepucavanja je potrošen, a ako je stvarno istina da premijerka propagira nultu toleranciju prema kriminalu, onda se treba ozbiljno početi baviti ovim, ali i drugim slučajevima. Istražne radnje treba dovesti do kraja, jer previše je novca uloženo da se to ne bi učinilo", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.