Zagreb nije jedini s lošim zrakom. Pula je jutros uvjerljivo najgora

INDEKS onečišćenja mjerne stanice Kaštijun kod Pule pokazuje kako je tamošnje stanje kvalitete zraka vrlo loše.

Naime, prema podacima s mjerne stanice, koncentracija onečišćujućih tvari je 77,01 µg/m3. To znači da je Pula jutros grad s najlošijim zrakom u cijeloj zemlji. 

Zavod za Javno zdravstvo Istarske županije kaže da indeks prikazuje kratkoročno stanje kvalitete zraka. Dugoročni prikaz stanja kvalitete zraka, kako kažu, može se značajno razlikovati od kratkoročnog. 

Reakcija lokalne inicijative

Regional Express objavio je priopćenje inicijative Čist zrak, duga ljubav, koji prenosimo u cijelosti. 

"Kao prioritet tražimo da se prevenira samo nastajanje lebdećih čestica. Mjere za tu prevenciju su poznate i one se prvenstveno odnose na osiguranje rada postrojenja u podtlaku. Zatim odgovarajućeg kapaciteta bio filtera kao i njegovog redovitog održavanja.

Nadalje, metanogenu frakciju na bioreaktorskom odlagalištu potrebno je držati prekrivenom kako bi se spriječila mogućnost da vjetar raznosi čestice s njezine površine.

Osim prevencije, potrebno se posvetiti praćenju emisija u zrak. Predlažemo izradu Programa praćenja kakvoće zraka od strane stručne i ovlaštene institucije a koji bi za rezultat imao definiranje lokacija mjernih postaja ili mjerne postoje u okolnim mjestima", stoji u priopćenju inicijative Čist zrak, duga ljubav.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.