Zabilježen najtopliji dan na svijetu otkad postoje mjerenja

Foto: MidJourney

PROSJEČNA svjetska temperatura dosegnula je novi rekord u ponedjeljak 3. srpnja, prvi put premašivši 17 stupnjeva Celzijusa. Američki istraživači rekli su da je to novi rekord, najviši u bilo kojem zapisu koji datira od kraja 19. stoljeća.

Kombinacija El Nina i stalne emisije ugljikova dioksida

Znanstvenici vjeruju da kombinacija prirodnog vremenskog događaja poznatog kao El Nino i stalne emisije ugljikovog dioksida koje proizvodi čovječanstvo potiču toplinu. Potvrđeno je da je prošli mjesec bio najtopliji lipanj ikad zabilježen.

Znanstvenici iz američkih nacionalnih centara za predviđanje pojava okoliša rekli su da je prosječna svjetska temperatura 3. srpnja dosegnula 17.01°C, čime je srušen prethodni rekord od 16.92°C zabilježen u kolovozu 2016.

Od početka ove godine, istraživači su sve zabrinutiji zbog rastućih temperatura na kopnu i moru. Rekordne proljetne vrućine u Španjolskoj i mnogim zemljama Azije pratili su morski toplinski valovi na mjestima na kojima ih obično nema, poput Sjevernog mora.

Najtopliji dan od 1979.

Ovaj tjedan Kina nastavlja doživljavati dugotrajni toplinski val s temperaturama iznad 35°C na nekim mjestima, dok je i južni dio SAD-a bio u sličnim uvjetima.

Ponedjeljak je bio najtopliji dan otkako su počeli satelitskim nadzorom 1979. godine. Stručnjaci također vjeruju da je to najviša temperatura otkako su počela opsežna mjerenja krajem 19. stoljeća. Istraživači vjeruju da je novi globalni rekord kombinacija prirodno nastalog događaja El Nino i stalnih emisija ugljikovog dioksida.

El Nino Southern Oscillation, ili ENSO, kako se pravilno naziva, ima tri različite faze: vruće, hladno ili neutralno. To je najmoćnija fluktuacija u klimatskom sustavu bilo gdje na Zemlji.

"Ovo je značajan simbolički trenutak"

"Prosječna globalna površinska temperatura zraka koja doseže 17°C prvi put otkako imamo pouzdane zapise je značajan simbolički trenutak u našem sve toplijem svijetu", rekao je klimatski istraživač Leon Simons.

"Sada kada počinje toplija faza El Nina, možemo očekivati da će se u sljedećih godinu i pol dana obarati mnogo više dnevnih, mjesečnih i godišnjih rekorda."

Rekord srušen i na Antarktici

Rekordna temperatura u ponedjeljak dolazi nakon što je lipanj potvrđen kao najtopliji lipanj u globalnom zapisu. Prosječne temperature diljem planeta bile su 1.46°C iznad prosjeka u razdoblju između 1850. i 1900. godine.

Ujedinjeno Kraljevstvo također je zabilježilo svoj najtopliji lipanj, dok se utjecaj visokih temperatura osjeća i na krajnjim točkama svijeta. Na Antarktici je srušen rekord za srpanj s izmjerenih 8.7°C na ukrajinskoj istraživačkoj bazi Vernadski.

Znanstvenici vjeruju da će se obarati još rekorda kako ljeto odmiče i El Nino jača. "Velike su šanse da će srpanj biti najtopliji ikad, a s njim i najtopliji mjesec ikad: 'ikad' znači u otprilike 120.000 godina," rekao je Karsten Haustein sa Sveučilišta u Leipzigu.

"Iako će temperature na južnoj polutki malo pasti u sljedećih nekoliko dana, velike su šanse da će srpanj i kolovoz vidjeti još toplije dane s obzirom na to da je El Nino sada u punom zamahu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.