Za referendum potpisivali mrtvi, stranci i gospođe s djevojačkim prezimenima

Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

PROPALA su oba referenduma za koja su prikupljani potpisi - onaj o promjeni izbornog zakona i onaj za ukidanje Istanbulske konvencije.

Za nijedan nije prikupljen dovoljan broj potpisa, a otkrivene su i brojne nepravilnosti. 

Mrtvi ljudi, stranci i djevojačka prezimena

Primjerice, pronađen je velik broj nevaljanih potpisa, javlja Jutarnji list. Na nekim potpisnim listama vezanih za Istinu o istanbulskoj provjerom osobnog identifikacijskog broja (OIB) utvrđene su umrle osobe. Na potpisima su otkriveni i državljani drugih zemalja, posebno oni iz Bosne i Hercegovine. Također, kopirale su se i potpisne liste s prošlog referenduma o istospolnom braku.

Ova posljednja nepravilnost otkrivena je tako što su analitičari primijetili da kod dijela žena njihovo prezime ne odgovara priloženom OIB-u. Naknadnom provjerom otkriveno je kako su na listi navedena njihova bivša, djevojačka prezimena. To je pobudilo sumnju da je riječ o prepisivanju imena s neke stare liste i daljnjim provjerama je otkriveno kako su prepisivali imena s pet godina starog referenduma o braku. 

Vjerojatno nisu računali na to da se dio potpisnica referenduma o braku u međuvremenu udao i promijenio prezime.

Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj

Podsjetimo, jedna je inicijativa, ona pod nazivom Narod odlučuje iza koje stoji notorna Željka Markić, tražila da se promijeni izborni sustav tako da se smanji broj zastupnika te smanje prava zastupnicima nacionalnih manjina.

Drugi referendum za koji je potpise prikupljala inicijativa koja se prozvala Istina o Istanbulskoj, a koju je vodila sestra Ladislava Ilčića Kristina Pavlović, tražila je ukidanje Istanbulske konvencije koju je sabor ratificirao u travnju. 

Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) počela je provjeru potpisa još 5. rujna. Iako je najavljeno da se rezultati očekuju za 45 dana od početka brojanja, oni su iscurili ranije. APIS IT, koji se inače bavi registrima poput biračkog, najavio je tada kako će provjeriti valjanost svakog potpisa, što uključuje OIB, slaže li se on s imenom i prezimenom glasača, postoji li vlastoručni potpis osobe i nalazi li se osoba u registru birača.

Građanska inicijativa Narod odlučuje više je puta zatražila da joj se omogući promatranje provjere potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava, a da se provjera prikupljenih potpisa povjeri Državnome izbornom povjerenstvu (DIP) kao neovisnom i nepristranom tijelu.

Predavanje potpisa

Inicijativa Narod odlučuje postavila je dva referendumska pitanja. Prvo pitanje odnosilo se na opće odredbe izbornog sustava, kao što je raspored izbornih jedinica, broj zastupnika, smanjenje izbornog praga te metode glasanja. 

Drugo pitanje odnosilo se na nacionalne manjine i na njihovu upitnu ulogu i odgovornost u saboru.

Obe inicijative donijele su prikupljene potpise u sabor još u lipnju. Predstavnici inicijative Narod odlučuje održali su tada govore ispred crkve svetog Marka, u kojima su rekli da su za prvo referendumsko pitanje, ono o smanjenju broja zastupnika, ukidanju mandata srpskoj nacionalnoj manjini i preferencijskom glasanju, prikupili 405.352  tisuća potpisa, a za drugo pitanje, ono o smanjivanju prava manjina, skupili 407.469 tisuća potpisa, što je znatno više nego što su prvotno objavili.

Naime, dva tjedna prije toga rekli su da imaju 397.024 potpisa za prvo pitanje i 390.189 potpisa za drugo pitanje. 

S druge strane, inicijativa Istina o Istanbulskoj, koja se zalagala za otkazivanje Istanbulske konvencije, predala je svoje potpise tjedan dana kasnije. Oni su govorili kako su prikupili 377.635 potpisa.

Markićkina inicijativa tužila vladu Ustavnom sudu

Inicijativa Narod odlučuje podnijela je tužbu Ustavnom sudu kojom se traži ukidanje odluke Hrvatskog sabora, vlade i Ministarstva uprave o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava. Markićkina inicijativa od Ustavnog suda traži da vlada ne bude nadležna za provjeru potpisa. 

Također, podnijeli su prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa protiv ministra uprave Lovre Kuščevića, tvrdeći da se kao koordinator provjere utvrđivanja vjerodostojnosti broja potpisa nalazi u sukobu interesa s obzirom na to da je kao ministar u više navrata iznosio negativni stav i lažne optužbe protiv njihove referendumske inicijative.

Autobusi za Vukovar

Kontaktirali smo Kristinu Pavlović iz Istine o Istanbulskoj i upitali je za komentar o otkrivenim nepravilnostima prilikom brojanja potpisa. Rekla nam je kako se upravo dogovaraju te kako će uskoro poslati priopćenje za medije. Upitali smo ju namjerava li njena inicijativa otići na najavljeni prosvjed u Vukovaru u subotu. 

Potvrdila nam je kako Inicijativa Istina o Istanbulskoj ide na prosvjed zbog neprocesuiranih ratnih zločina u Vukovaru.

"Organiziramo autobuse za Vukovar, imamo ih šest-sedam zasad", rekla je Kristina Pavlović u razgovoru za Index.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.