Tko je jamio, jamio je: Za opljačkanu Đakovštinu zaključen stečajni postupak



NAD POLJOPRIVREDNO-PRERAĐIVAČKM tvrtkom Đakovština, Trgovački sud u Osijeku, donio je rješenje kojim se zaključuje stečajni postupak. Naime, iz dokumenata suda u Osijeku razvidno je kako su vjerovnici dali suglasnost na završnu diobu i prihvatili završno izvješće stečajnoga upravitelja i to 23. prosinca ove godine.

HDZ-ova Vlada suodgovorna za propadanje Đakovštine

Podsjetimo kako je imovina te tvrtke bila procijenjena je 283,8 milijuna kuna. Na devet javnih dražbi prodana je za iznos od 225,8 milijuna kuna. Taj novac išao je na račune vjerovnika i to većinom banaka i državnih institucija. Valja napomenuti kako su nedavno radnici Đakovštine imali prosvjede, a osnovali su i Vladine logore.

Na taj su način, gotovo u zadnji trenutak, uspjeli doći do 43,5 milijuna kuna koliko su potraživali od te tvrtke. Naime, 15,6 milijuna kuna došlo je iz stečajne mase, a ostatak je podmirila država. Točnije u listopadu ove godine Jadranka Kosor potpisala je rješenje kojim se za 27,9 milijuna kuna isplaćuju radnici Đakovištine, a država je umjesto njih postala vjerovnik.

"Vlada je suodgovorna za to što je Đakovština propala i što je 300 radnika ostalo bez posla", govorio je tada Rade Blažević, glasnogovornik Koordinacijskog odbora radnika koji su prosvjedovali. Tada su radnici istaknuli kako je država vlasnik 35 posto Đakovštine, što je najveći pojedinačni udio u toj firmi.  Vjerovnici tzv drugog isplatnog reda nisu dobili novac jer ga više nije ni bilo.

Seljacima nisu namirili zaostatke iz 2009. godine


Naime, ostalo je otvoreno pitanje 523 seljaka koji su svoj urod u đakovačku tvrtku predali 2009. godine, a žito vrijedno 7 milijuna kuna nikada im nije plaćeno, iako su im to u nekoliko navrata obećavali premijerka Jadranka Kosor i ministar poljoprivrede Petar Čobanković. Seljaci očekuju od nove vlasti da se njihov problem riješi te da napokon dobiju obeštećenje.

Rješenje za Đakovštinu kada postane i pravomoćno dostavit će se sudskom registru radi brisanja stečajnoga dužnika iz registra pravnih osoba.

Podsjetimo kako je stečaj otvoren prije godinu, i to nakon što je račun tvrtke bio blokiran gotovo 18 mjeseci. Minus je iznosio 230 milijuna kuna, a nakon otvaranja stečaja s tri je tvrtke sklopljen ugovor o zakupu proizvodnje.

Agrokor se branio  da nije znao da je kupovao ukradeno

Uz Đakovštinu vodi i kazneni postupak od kada je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podignulo optužnice protiv šestero hrvatskih državljana u slučaju nestalog žita iz Đakovštine. Terete se član uprave Đakovštine Paško Gašpar, rukovoditelj skladišta Ivan Vuksanović, inspektorica Ana Lasić te Željko Perić i Mario Bakula.

Podsjetimo, kako smo pisali da je Agrokor kupovao žito od Đakovštine po cijeni od samo 1,10 kuna po kilogramu, a vrh Agrokora branio se (uspješno) u istrazi kako nije znao da kupuje imovinu seljaka koji su pohranili svoje žito uz garancije države, kao i robne rezerve. U to vrijeme tržišna cijena tog istog žita iznosila je oko 2,05 - 2,15 kuna po kilogramu.

Prema našim informacijama, i ostale tvrtke kupovale su žito po povlaštenim cijenama, no prema količinama, Agrokor je bio daleko ispred svih. Cijela afera oko nestalog žita otkrivena kada su Agrokor i Žito povukli sredinom prosinca 2009. godine oko 50 tisuća tona vlastitih rezervi, da bi se nakon toga ustvrdilo da su silosi - prazni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.