Vulkanski oblak ponovno prijeti: Zatvara se zračni prostor iznad Hrvatske



ZRAČNI prostor iznad srednjeg Jadrana, koji uključuje hrvatske gradove Split i Zadar te talijansku Anconu, od 14 sati se zatvara za zračni promet na visinama do 6.000 metara, objavila je Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

Kako je Indexu potvrdila glasnogovornica HKZP-a Olivera Ilijaš, odluka o zabrani leta iznad Srednjeg Jadrana donesena je na temelju instrukcija i preporuka Eurocontrola, te na osnovu prikupljenih zrakoplovno-meteoroloških podataka.

Vulkanski oblak putuje prema istoku

Podsjetimo, vulkanski oblak, koji se s Islanda ponovno počeo okretati ka zapadnim i jugozapadnim dijelovima Europe, od sredine ovoga tjedna ponovno je izazvao probleme u zračnom prometu prvo Velike Britanije, Škotske i Irske, a od jučer i Španjolske i Portugala. Oblak se i dalje širi, sada putuje prema istoku, te su zabrane najavljene i nad južnim dijelovima Francuske i na dijelu zračnog prostora iznad Italije.



Glasnogovornica Ilijaš nam je kazala kako je još 19. travnja održan sastanak privremenog vijeća Eurocontrola i Europske komisije, na kojem su donesene operativne mjere za potvrđivanje statusa zračnog prostora za sve zemlje članice Eurocontrola. Istoga je dana održan i sastanak hrvatskog Povjerenstva za upravljanje zračnim prostorom, na kojem su te mjere prihvaćene, a to je povjerenstvo potom obvezalo HKZP da ih provodi u skladu sa situacijom.

Na temelju do sada prikupljenih podataka donesena je odluka o zabrani letova iznad Splita, Zadra i Ancone za zrakoplove do 6.000 metara, a od zabrane su izuzeti mali zrakoplovi, vojni letovi i letjelice koje se nalaze u hitnoj situaciji. Oko 20 sati HKZP će, kako je najavljeno, prikupiti najsvježije zrakoplovno-meteorološke podatke, o kojima će ovisiti daljnji razvoj situacije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.