Vulkan na Sumatri može eruptirati svakog trena, a evaukirani se vraćaju kućama

TISUĆE nedavno evakuiranih stanovnika indonežanskog otoka Sumatre vraća se svojim domovima iako je potvrđeno da vulkan Sinabung može eruptirati svakog časa.

Kako prenose lokalni mediji, stanovništvo koje živi u neposrednoj blizini probuđenog vulkana, u zoni unutar šest kilometara od vulkana, vraća se, a predstavnik Nacionalnog ureda za izvanredne situacije, imenovan samo kao Sigit, medijima je potvrdio da se dio stanovnika, nakon što obavi poslove na poljoprivrednim površinama, navečer ipak vraća u skloništa u koja su evakuirani nakon što je vulkan prije nekoliko dana pokazao prve znakove aktivnosti. No dio se vratio kućama i odbija odlazak u skloništa.

Iz kritičnog područja ukupno je evakuairano oko 29.000 osoba, a Državna agencija za vulkanologiju stanovništvu je savjetovala da se ne vraća u rizično područje jer Sinabung i dalje izbacuje velike količine pepela i dima i može eruptirati svakog časa, te da ranije objavljeno upozorenje o opasnosti u međuvremenu nije povučeno, već je i dalje na snazi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.