Vrućine ne posustaju, temperature rastu, očekuju nas sve toplije noći

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL, DHMZ

NASTAVLJA se toplinski val u Hrvatskoj, a zbog visokih temperatura na snazi je i žuti te narančasti meteoalarm. Uz porast dnevnih, očekuje nas i porast noćnih temperatura.

Vrijeme danas

Vrijeme će u Hrvatskoj danas biti pretežno sunčano te vruće, a na Jadranu i jako vruće, javlja DHMZ. U Gorskom kotaru i Lici te unutrašnjosti Dalmacije poslijepodne prolazno uz umjerenu naoblaku, postoji mogućnost za malo kiše ili poneki pljusak.

Puhat će većinom slab, uz obalu do umjeren jugoistočni, poslijepodne jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 31 do 36 °C, javlja DHMZ.

Evo i kakvo će vrijeme danas biti po regijama:

Istočna Hrvatska

Sunčano i vruće, mjestimice s toplom noći. Ujutro mjestimice uz rijeke i jezera može biti kratkotrajne magle ili sumaglice, dok će danju biti uglavnom suho. Vjetar slab, sredinom dana i poslijepodne do umjeren istočni. Jutarnja temperatura od 18 do 21, a najviša dnevna između 32 i 34 °C.

Središnja Hrvatska

Pretežno sunčano i vruće, a u mnogim mjestima noć će biti topla. Ujutro mjestimice može biti kratkotrajne magle, a poslijepodne uz granicu sa Slovenijom prolazno umjerene naoblake. Vjetar slab. Jutarnja temperatura od 19 do 23, a najviša između 32 i 35 °C.

Gorski kotar i Lika

Pretežno sunčano, danju vruće. Ujutro mjestimice u kotlinama može biti kratkotrajne magle. Od sredine dana bit će lokalnog razvoja oblaka, no zadržat će se uglavnom suho. Vjetar slab, jutarnja temperatura od 15 do 19, a najviša od 29 do 32 °C.

Istra

Pretežno sunčano uz malu do umjerenu naoblaku, a poslijepodne je ponegdje rijetko uz jači razvoj oblaka moguća kratkotrajna kiša ili pljusak i grmljavina. Puhat će slab vjetar, ujutro i u noći uglavnom istočnjak, tijekom dana jugo i jugozapadnjak. More će biti malo valovito. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom od 30 do 34 °C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano i vruće. Poslijepodne prolazno može biti promjenjive naoblake, no zadržat će se uglavnom suho. Vjetar slab, poslijepodne umjeren jugozapadni. Jutro će u većini mjesta biti toplo, ponegdje i vrlo toplo s najnižom temperaturom između 22 i 26, dok će najviša dnevna biti oko 33 °C.

Dalmacija

Sunčano i vruće s toplom, u mnogim mjestima duž obale i vrlo toplom noći. U unutrašnjosti poslijepodne prolazno umjerena naoblaka. Vjetar slab, od sredine dana umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 23 do 26, u Zagori od 18 do 22, a najviša dnevna između 32 i 37 °C.

Vrijeme sutra

Sutra će u Hrvatskoj također biti sunčano i vruće, duž obale i vrlo vruće. Uz dnevni razvoj oblaka tek poneki poslijepodnevni pljusak moguć je u gorskim područjima i unutrašnjosti Dalmacije, javlja DHMZ.

Puhat će većinom slab, na istoku poslijepodne umjeren jugoistočni, duž obale jugozapadni i zapadni vjetar. Jutarnja temperatura kretat će se od 16 do 21 °C, dok će u gorju biti i malo niža, a na Jadranu od 22 od 27 °C. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 32 i 37 °C.

Upozorenja Meteoalarma

Meteoalarm je za danas izdao upozorenja u smislu žutog i narančastog alarma za područje Hrvatske. Za zagrebačku, gospićku, kninsku, splitsku i dubrovačku regiju za danas je na snazi žuti meteoalarm zbog temperatura koje će dosezati od 32 do 35 °C.

Za riječku regiju na snazi je narančasti meteoalarm zbog tople noći te vrućeg dana u kojemu se očekuju temperature do 34°C.

No prema trenutnim prognozama čini se kako će vrijeme sutra biti još opasnije.

Naime, sutra će osječka, karlovačka, gospićka, splitska i dubrovačka regija biti pod žutim meteoalarmom dok će zagrebačka, kninska i riječka regija biti pod narančastim meteoalarmom.

Za regije za koje je na snazi žuti meteoalarm predviđaju se topla noć i vruć dan s maksimalnim temperaturama do 35°C. Za regije pod narančastim meteoalarmom predviđaju se topla noć i vrlo vruć dan s maksimalnim temperaturama od 33 do čak 38°C.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.