Vrhunac svađe u splitskom SDP-u: Psovke i prozivke za nasilje nad kolegicom

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL, Screenshot: Facebook

DRAMA u splitskom SDP-u dosegla je vrhunac. Dan prije drugog kruga izbora za šefa stranke u Splitu, Goranu Koturu, prozvanom zbog navodnog nasilja nad kolegicom Katijom Glamuzinom, stižu izrazi podrške. Oglasio se i protukandidat Ivan Čizmić, a i Gojko Čepo, koji je nedavno povukao pitanje Koturovog nasilništva.

Kao što smo već izvijestili, uoči izbora za predsjednika splitskog SDP-a, Koturu su izvukli aferu staru godinu dana. Navodno je verbalno napao kolegicu Glamuzinu, zaprijetio joj odlaskom na gradsko groblje, a potom ju je krenuo i udariti. Navodno je zaustavljen u posljednji trenutak.

Tu priču Index je tada provjeravao i kod Kotura i kod Glamuzine. Nije se dogodilo, tvrdili su oboje, premda je stvar raspravljana na predsjedništvu Gradske organizacije, i to na inicijativu Aide Batarelo. Protiv Kotura stranka nije poduzela nikakve mjere, ali je cijela priča dobila svoj očekivani nastavak uoči aktualnih izbora za šefa stranke u Splitu.

"Dosta je laži i podmetanja, Kotur se nije obračunavao ni s kim"

Kotura su danas podržali Maja Krčum, Suzana Kačić Bartulović, Damir Barbir, Ante Martinis i Joško Markić, izabrani članovi predsjedništva splitskog SDP-a te 21 član Gradskog odbora. 

Tvrde da se sustavno provodi linč na Gorana Kotura, koji je u prvom krugu dobio 48 posto glasova.

"Napada ga se lažima na najprljavije načine, na svim razinama. Ne preza se od ničega. Laži vezane za osjetljivu temu nasilja šire se bez ikakvog dokaza, kamoli policijskog zapisnika ili prijave. Svi znamo da se Goran Kotur ni s kim nije fizički ili verbalno obračunavao. 

Ovakvo širenje laži i podmetanja dovelo je splitski SDP u lošu situaciju u kojoj se danas nalazi i zato se bezrezervno suprotstavljamo nastavku takve prljave prakse", naveli su u zajedničkom priopćenju.

Čizmić: Inicirat ću postupak protiv Kotura, ako se pokaže da su optužbe točne

Potaknut njihovim reagiranjem, javio se protukandidat Čizmić. Kao odvjetnik, zapazio je pravnu nedorečenost. Nepojmljivo mu je da se Koturove pristaše legitimiraju kao novoizbrano rukovodstvo jer tijela stranke još nisu konstituirana.

"Stoga je, najblaže rečeno, neumjesno i netočno predstavljanje mojih kolega, potpisnika pisma. Kao legalista, zabrinjava me činjenica da je otvoreno pismo ponuđeno na potpis samo dijelu kandidata za Gradski odbor. Iznenađuje i zabrinjava što je 26 ljudi ustvrdilo: "Svi mi dolje potpisani znamo da se Goran Kotur nije ni s kim fizički ili verbalno obračunavao." Vjerujem da većina potpisnika ne zna ni vrijeme, ni dan, ni mjesto događaja, samo znaju da se nije dogodilo.

Ne mogu komentirati događaj kojem nisam prisustvovao, ali očekujem da se sve tvrdnje u konkretnom slučaju istraže. Zalažem se da se utvrdi istina. Ako se optužbe protiv kolege Kotura ustanove točnima, pred tijelima stranke inicirat ću da se pokrene postupak", najavio je Čizmić.

Pozvao je SDP-ovce da dostojanstveno završe izborni proces.

Čepo: Jebite se drugovi!

A da dostojanstvu više nema mjesta, nakon svega, misli Gojko Čepo. Drugovima je popodne na Facebooku u opširnijoj analizi poručio: Jebite se!

"Može li niže? Pet tekstova od jutros samo na jednom portalu na temu: "Kotur je nasilnik" i "Kotur nikad nije...", a što se u stvari dogodilo? Kotura i Kaču spojila je ljubav prema sjajnoj zvijezdi našeg političkog neba Davoru Bernardiću Beri. Zajedno su mu davali podršku i činili njegov izborni stožer. Na dan kada se dogodio prvi napad, zajedno su pozivali članove i simpatizere da daju podršku Bernardiću. 

Mada je dosad objavljeno više verzija događaja, istina je da se napad dogodio u prostorijama GK Gripe. Stožer današnjeg predsjednika u Splitu nije bio u prostorijama stranke, već u prostorijama Grada Splita, što ne čudi s obzirom da je Bernardić uživao podršku gradonačelnika Baldasara i predsjednika GK Gripe Ante Cvitkovića. Interesantno je da je njihovu podršku nekoliko mjeseci ranije uživao i Kotur na izborima koje je izgubio od Darka Parića.

Teza koju provlače zagovaratelji Gorana Kotura da se ovo namjerno plasira dan uoči drugog kruga je manje-više točna. Nije točno da se o tome nije razgovaralo ranije. O tome su svi imali spoznaju, uključujući i Bernardića. Čin nasilja, za kojeg ja vjerujem da se dogodio, svjesno je zataškan kako se ne bi kompromitiralo Bernardića, u čijem se stožeru dogodio incident. O tom incidentu je odlučila šutjeti i žrtva napada, sve kako ne bi naštetila ljudima oko sebe i samom Bernardiću. Odlukom da šute, dogodio se drugi napad na istu osobu.

Pouzdano znam da žrtva nije željela da je se spominje u medijima i da se slučaj prvog napada provlači kroz medije, viši interes i očekivanje okoline bili su takvi da je Kača ipak progovorila. Oni koji su postigli da pomisli kako je dužna o tome govoriti, izvršili su treći napad na istu osobu. Kada je već odlučila reći javno, kao reakciju je dobila relativiziranje onoga što se dogodilo. Kako oni znaju da se Kotur nije obračunavao? Nisu vidjeli da je nekog napao. To je teza ravna onoj da se u obrambenom ratu ne može počiniti zločin. Takvom tezom izvršili su četvrti napad na istu osobu.

Nakon ovoga sutra trebam izaći na izbore i birati između dva kandidata, dva stožera i dvije priče. Moj listić ćete lako prepoznati. Na njemu će pisati: Jebite se drugovi!"

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.