Vrdoljak rekao zašto ih je Plenković zvao na sastanak, Glavaš: "Koalicija je čvrsta kao beton"

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HNS-a Ivan Vrdoljak je ispred Banskih dvora novinarima dao izjavu o sastanaku koalicijskih parnera s premijerom Andrejom Plenkovićem. Sastanak je inače trajao čletiri sata.

Rekao je da se razgovaralo o brojnim temama. "Od rasta BDP-a i cijelog programa koji potpredsjednica priprema za poticanje gospodarstva, investicija, pa do onih aktualnih kao što su problem s blokiranim i ovršnim zakonima. Zadovoljan sam s komunikacijom, zasad nema nikakvih problema", rekao je Vrdoljak.

Novinari su ga pitali kako komentira zahtjev oporbe za opozivom ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade, Martine Dalić.

"Nećete vjerovati, ali više smo se bavili hrvatskim građanima, nego zahtjevima opozicije jer naš je posao rezultat koji trebamo isporučiti našim građanima, a ne reakcija na postupke opozicije", rekao je Vrdoljak.

Istaknuo je i da je na sastanku sudjelovao i novi izvanredni povjerenik za Agrokor, Fabris Peruško.

Vrdoljak: Čačić je bio jako zadovoljan što je dio koalicije

"Došao nam je predstaviti svoje stanje i manje - više, jedan dio koji smo znali iz povijesti i dijelove svoga plana. Bio je i gospodin Čačić, nije imao nikakvih primjedbi, bio je jako zadovoljan što je dio koalicije, nije bilo riječi ni o kakvim problemima i baš nam je drago da je to tako", rekao je Vrdoljak.

I čelnik HDSSB-a Branimir Glavaš izjavio je nakon sastanka kako je bilo riječ o raznim temama nakon čega su izvješeni o stanju u Agrokoru, te je dogovoren daljnji rad parlamentarne većine.


"Zaključak je da je koalicija čvrsta kao beton", istaknuo je Glavaš.

Čelnik HSLS-a Darinko Kosor rekao je novinarima kako je glavna tema bilo donošenje hitnih mjera za rješavanje pitanja blokiranih, a prijedloge će za dva tjedna predstaviti Ministarstvo pravosuđa RH.

Sat i pol su pričali u Agrokoru

"Svi smo bili jedinstveni oko te teme i iznosili svoje prijedloge i u iduća dva tjedna ćemo doći do prijedloga i njega će iznijeti Ministarstvo pravosuđa", rekao je Kosor, izvijestivši da je razgovor o toj temi trajao dva sata.

O pitanju Agrokora, dodao je, razgovaralo se sat i pol, a Kosor kaže da se imenovanjem novog izvanrednog povjerenika Peruška riješio jedan teret.

"Očekujemo da će do 10. travnja doći do nacrta nagodbe, a rok za potpisivanje je do 10. srpnja , kao što je to bilo rečeno i na saborskom Odboru za gospodarstvo", naglasio je.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac potvrdio je da je bilo govora o Agrokoru, no ne i o opozivu Martine Dalić.

Na upit hoće li SDSS podržati Dalić u Saboru Pupovac je kazao da će vidjeti kako će izgledati rasprava i s kojom argumentacijom će izlaziti klubovi.

Pupovac: SDSS još uvijek osluškuje

"Nakon prikaza stanja što je učinjeno i što će se učiniti, slika je nešto potpunija i saznanja su potpuniji, a kada je posrijedi politički aspekt priče SDSS još uvijek osluškuje sve aspekte", izjavio je Pupovac.


Dodao je kako na sastanku nije bilo riječ o zaključcima Povjerenstva za suočavanje s prošlošću. Dodao je da će se o tome razgovarati idućih dana, a svakako prije komemoracije u Jasenovcu kako se ne bi ponovila situacija od prije godine kada su bile odvojene komemoracije.

"Očekujemo da se usuglasimo oko toga da sve ono što smeta predstavnike naroda žrtava o tome razgovora", kazao je.

Predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin također je komentirao zaključke Povjerenstva za suočavanje s prošlošću.

Radin: "Za dom spremni" je fašistički pozdrav

Istaknuo je da je njegov stav da je pozdrav "Za dom spremni" fašistički i ustaški pozdrav i da ne bi trebao biti upotrebljavan ali da bi prije suda htio biti informiran.

Što se tiče Agrokora izrazio je zadovoljstvo povjerenikom Peruška za kojeg vjeruje da će pomoći u rješavanju situacije. Kada je riječ o opozivu Dalić kazao je da je to slučaj u kojem su mediji i oporba donijeli sud a da još ne zna sadržaj na temlju kojeg je taj sud donesen.

"Slušat ćemo, vidjet ću i na kraju ću donijeti odluku", rekao je Pupovac.

 Na novinarski zaključak i opasku 'nije li dokazan sukob interesa bivšeg povjerenika Ante Ramljaka pa potom, po zapovjednoj odgovornosti, i ministrice Dalić' , Radin je odgovorio da, ako se ide po zapovjednoj odgovornosti, onda je trebalo tražiti povjerenje Vladi .

 "A ne da se bježi od toga, jer se oporba toga plaši ne bi li došlo do novih izbora na kojima bi imali porazne rezultate. Zašto ne traže povjerenje Vlade ?", upitao je Radin.

Čačić ipak nije zadovoljan?

Jedini kritičan nakon sastanka bio je Radimir Čačić, čelnik Reformista, koji je ustvrdio da u 'Vladi imamo potpredsjednika Vlade i ministricu koji sve čine kako bi napravili štetu gradu i županiji iz kojih dolaze', aludirajući na potpredsjednika Vlade Predraga Štromara i ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak.

"To ima svoje granice i sud će o tome na kraju svoje reći, ali premijer koji nije u stanju riješiti takvu direktnu političku opstrukciju mora biti svjestan da na to moramo reagirati", dodao je je Čačić.

Inicijativu oporbe za opozivom potpredsjednice Vlade i ministrice Dalić ocijenio je, pak, neozbiljnom i neodgovornom u trenutku kada se proces (u Agrokoru) završava.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.