NALET MERCEDESA NA LJUDE

Vozač Mercedesa danas ide na sud. DORH objavio kako je točno izazvao nesreću

Foto: Screenshot

Jan Ehrlich, osumnjičeni za nalet na pješake u petak navečer na parkiralištu trgovačkog centra Supernova u Buzinu, trebao bi jutros biti doveden pred suca istrage zagrebačkog Općinskog kaznenog suda koji će odlučivati o eventualnom istražnom zatvoru, doznaje se na sudu.

Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Zagrebu u međuvremenu je izvijestilo bez navođenja identiteta da je očevidom, provedenim s prometnim policijom, utvrdilo kako je 23-godišnji vozač Jan Ehrlich u petak u 21:50 na parkiralištu trgovačkog centra Supernova u Buzinu naletio na pješake neprilagođenom brzinom.

Tužiteljstvo: Naglo je ubrzao

Tužiteljstvo je izvijestilo da je prema dosad pronađenim tragovima i ustanovljenim činjenicama utvrđeno da 23-godišnjak nije prilagodio brzinu osobinama ceste i gustoći prometa, već je naglo ubrzao, postižući pritom gornju granicu dopuštenog broja okretaja motora, pa je došlo do proklizavanja stražnjih pogonskih kotača.

Izgubivši nadzor nad vozilom, u zanošenju preko suprotne kolničke trake naletio je na troje hrvatskih državljana od 35, 21 i 32 godine koji su stajali na pješačkom otoku i uslijed naleta pali na kolnik.

Potom je prednjim dijelom vozila udario bočnu stranu zaustavljenog automobila u kojem je bilo dvoje 22-godišnjaka, a njihov je automobil od udara odbačen na vozilo na parkiralištu. U konačnici jedna je osoba zadobila teške i po život opasne ozljede, dok su dvije teško i još dvije lakše ozlijeđene.

Tužiteljstvo dodaje da je odmah naložilo provođenje toksikološkog vještačenja te su poduzeti i druge dokazne radnje i izvidi radi utvrđivanja svih okolnosti ove prometne nesreće.

Policija: I ranije radio prekršaje

Zagrebačka policija je ranije u subotu izvijestila da je 23-godišnjak osumnjičen za izazivanje sinoćnje prometne nesreće u Buzinu uhićen, a preliminarnim testiranjem nije utvrđeno da je bio alkoholiziran niti je bio pod utjecajem droge.

Mediji su izvijestili da je riječ o Jan Ehrlichu, a voditelj Službe prometne policije PU zagrebačke Krešimir Mišić je kazao da počinitelj nesreće za policiju ''nije bio prije operativno interesantan'' te da je ''imao određene prekršaje, ali nije bio recidivist''.

Policija je dodala da je vozač uhićen te da će nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja zbog sumnje na izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu biti predan pritvorskom nadzorniku, dok će nadležnom državnom odvjetništvu biti podnesena kaznena prijava.

Inače, jučer je objavljena i neslužbena informacija da je suvozač koji je bio u Mercedesu u trenutku nesreće ispitan, ali je ustanovljeno da on nije supočinitelj. Navodno je rekao da vozača ne poznaje i da mu je on te večeri ponudio da ga provoza. 

Policija pozvana prije nesreće, ne želi dati detalje o intervenciji

Istovremeno policija izbjegava dati detalje o svom postupanju te večeri. Jučerašnju presicu na kojoj su novinari pokušali doznati što se događalo vezano uz policijsku intervenciju te večeri, budući da su iz Supernove policiju pozvali prije nego što se dogodila nesreća, i što točno policija poduzima kako bi se ovakva događanja spriječila, policija je naprasno prekinula. 

Takozvani "car meets", okupljanja ljubitelja nabrijanih automobila održavaju se gotovo svakoga vikenda na nekoliko lokacija u Zagrebu. U posljednje dvije godine takvi su susreti postali sve češći. Na društvenim mrežama objavljivane su informacije o mjestima i vremenu njihova održavanja. No policija, premda je bila pozvana prije nesreće, došla je tek nakon što se 23-godišnji vozač Mercedesa Jan Ehrlich zabio u ljude. 

Još se uvijek ne zna koliko je policiji trebalo da od prve dojave stigne do parkirališta šoping-centra u Buzinu. Šef prometne policije Josip Mataija sinoć je o dolasku na intervenciju tek nakon što se dogodila nesreća, premda su ih iz Supernove zbog okupljanja i divljanja zvali ranije, rekao: "I ovdje smo mi dobili neposredno prije dojavu. Međutim, nažalost, zbog puno drugih događanja dok su kolege došli, već je došlo do nesreće. Međutim, svaku dojavu shvaćamo ozbiljno, izlazimo na teren i utvrđujemo što se događa, odnosno pokušavamo spriječiti ovakve stvari."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.