Volonterka Crvenog križa zagrlila migranta. Sad je brutalno vrijeđaju

Foto: EPA

SNIMKA mlade volonterke Crvenog križa kako grli uplakanog afričkog migranta proširila se prvo Španjolskom, a onda i ostatkom svijeta.

Podsjetimo, tijekom ponedjeljka i utorka su, plivajući pored graničnog prijelaza u Ceuti, u Španjolsku ušle tisuće migranata iz Maroka, čija policija u tim trenucima nije sprječavala prelazak ljudi u susjednu zemlju.

Luna Reyes, 20-godišnja volonterka Crvenog križa, na pješčanoj plaži sa španjolske strane žičane ograde davala je bočicu vode uplakanom emigrantu.

"Samo sam ga zagrlila. Zagrliti nekoga tko traži pomoć je nešto najnormalnije na svijetu", rekla je Reyes, studentica socijalne integracije, za španjolsku televiziju TVE.

"Migrant je plakao držeći ruku svog prijatelja koji je bio u nesvijesti. Uplašio se da je mrtav", ispričala je Luna. "Govorio mi je nešto na francuskom, nisam razumjela ništa, no prstima je nešto nabrajao. Uvjerena sam kako je brojio prijatelje koje je izgubio tijekom putovanja do ovdje", dodala je.

Migrant iz Senegala: Zagrljaj sam doživio kao pojas za spašavanje

Reyes kaže kako je migrant bio iz Senegala te da je zagrljaj u tom dramatičnom trenutku doživio "poput pojasa za spašavanje".

Volonterka, koja ne zna kako se zove afrički emigrant kojeg je zagrlila, osjeća se krivom što nije mogla spriječiti da ga vrate preko granice u Maroko.

"U pamćenju mi je ostao njegov izgubljeni pogled", rekla je.

Gomila uvreda i prijetnji nakon što je snimka postala viralna

No nakon što je snimka Lune Reyes i migranta postala viralna, mlada volonterka je zbog salve uvreda i prijetnji bila prisiljena zaključati svoje profile na društvenim mrežama.

"Vidjeli su da mi je i dečko crn. Nisu me prestajali vrijeđati i pisati mi odvratne, rasističke stvari", rekla je Reyes.

No uz uvrede i prijetnje istovremeno su počele pristizati i poruke podrške. U roku od nekoliko sati nakon što je objavljeno da rasisti brutalno vrijeđaju Reyes, hashtag #GraciasLuna (hvala ti, Luna) postao je najpopularniji na Twitteru u Španjolskoj. 

"Cijelom svijetu si pokazala kako izgleda humanost" 

"Hvala ti, Luna, jer si cijelom svijetu pokazala kako izgleda humanost", napisao je glavni tajnik međunarodne Federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Jagan Chapagain.

Rita Maestre, savjetnica grada Madrida, rekla je da neće dozvoliti mržnji da pobijedi.

"Nas, koji ovaj zagrljaj vidimo kao simbol onog najboljeg u našoj zemlji, ima puno više od ovih drugih", napisala je na Twitteru Maestre.

Fotograf Associated Pressa koji je snimio dirljivu fotografiju, Bernat Armangue, kaže da ona prikazuje "vezu između dva ljudska bića" koja postoji čak i u najneobičnijim okolnostima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.