Vojska izvršila puč u naftom bogatom Gabonu

Foto: Youtube/TellMeMoreTV

VOJSKA zapadnoafričke države Gabon objavila je da je preuzela vlast, nakon što je ista obitelj vladala ovom naftom bogatom zemljom 50 godina.

Gabonska vojska tvrdi kako je pokrenula puč kako bi "obnovila demokraciju", prenosi BBC.

Vojnici su preuzeli kontrolu nad nacionalnom radio-postajom danas u ranim jutarnjim satima kako bi u eteru pročitali kratku izjavu u kojoj se proglašava novo "Vijeće nacionalne obnove".

Tenkovi i oklopljena vozila mogu se vidjeti na ulicama gabonske prijestolnice Libreville.

Predsjednik Bongo pretrpio moždani udar

Predsjednik Ali Bongo (59) preuzeo je vlast u Gabonu 2009. U listopadu je, međutim, pretrpio moždani udar dok je bio u posjetu Saudijskoj Arabiji i otad je izvan zemlje - na liječenju u Maroku. 

Za Novu godinu se obratio javnosti putem televizijskog obraćanja, uvjeravajući ju da je se osjeća dobro, nakon što je njegova odsutnost potaknula spekulacije da je ostao invalid ili čak mrtav.

"Istina je da sam prošao kroz teški period, kao što se ponekad događa u životu", rekao je u unaprijed snimljenom obraćanju iz Rabata.

No gabonski vojnici očito nisu bili impresionirani njegovim povratkom pred kamere, nazvavši ga "jadnim prizorom" i "bespoštednim pokušajem zadržavanja na vlasti". Pozvali su vojnicima u ostatku zemlje da zauzmu kolodvore, zračne luke i skladišta streljiva "za dobro zemlje", javlja Radio France Internationale.

Trump u subotu objavio da je poslao vojsku u Gabon

Zanimljivo je da je prije samo dva dana američki predsjednik Donald Trump objavio da je amerilčka vojska poslana u Gabon, i to zbog straha od mogućih nasilnih prosvjeda u Demokratskoj Republici Kongo nakon tamošnjih predsjedničkih izbora. 

U pismu kongresnicima Trump je otkrio kako su prvi od ukupno 80 pripadnika vojske stigli u tu afričku državu u srijedu kako bi zaštitili američke građane i diplomatske institucije u Kinshasi, prijestolnici Konga, u slučaju izbijanja nasilja. Kinshasa se nalazi nekoliko stotina kilometara od Gabona.

Kazao je kako će "oni tamo ostati dok sigurnosna situacija u DR Kongu ne postane takva da njihova prisutnost više nije potrebna" i dodao kako će biti poslano još vojnika "ako to bude nužno". U međuvremenu je do prevrata došlo upravo u Gabonu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.