Vojna hunta pomilovala bivšu čelnicu Mjanmara za dio kaznenih djela

Ilustracija: EPA

BIVŠA čelnica Mjanmara Aung San Suu Kyi pomilovana je za pet od 19 kaznenih djela za koja je osuđena na ukupno 33 godine zatvora, te joj je kazna smanjena na 27 godina. Dobitnica Nobelove nagrade za mir bit će u kućnom pritvoru, rekao je glasnogovornik hunte Zaw Min za medijsku grupaciju Eleven. Suu Kyi, koja je prošli tjedan prebačena iz zatvora u kućni pritvor u glavnom gradu Naypitawu, nalazila se u pritvoru od vojnog udara početkom 2021.

Vojno vijeće za državnu upravu također je pomilovalo i bivšeg predsjednika Win Myinta koji je uhićen istovremeno kada i Suu Kyi. Oproštena su mu neka kaznena djela te mu se zatvorska kazna skraćuje za četiri godine. 78-godišnja Suu Kyi odbacila je sve točke optužnice, od poticanja na nezakonite radnje do izborne prevare i korupcije.

Vojska se žalila na izbornu prevaru

Ona je kći heroja za nezavisnost Mjanmara, a prvi put je stavljena u kućni pritvor 1989. nakon velikih prosvjeda protiv višedesetljetne vojne vladavine. Dobila je Nobelovu nagradu za mir 1991. za kampanju za demokraciju, ali je u potpunosti puštena iz kućnog pritvora tek 2010.

Uvjerljivo je pobijedila na izborima 2015. održanim djelomično u cilju vojne reforme. Njezina stranka je pobijedila i na izborima u studenome 2020., ali se vojska žalila na izbornu prevaru, navodeći kao razlog preuzimanja vlasti 2021. istragu o pritužbama vezanim uz neregularnost izbora.

Stranka Suu Kyi odlučno je odbacila optužbe za izbornu prevaru. Brojne vlade su pozvale na bezuvjetno puštanje Suu Kyi i tisuća ostalih koji su sudjelovali u prosvjedima protiv hunte na slobodu. Jedan je diplomat pomilovanja nazvao "kozmetičkim potezom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.