Vođe libijskih zaraćenih strana danas potpisuju primirje u Moskvi

Foto: EPA

VOĐE dviju zaraćenih strana u libijskome građanskom ratu trebali bi u ponedjeljak potpisati primirje u Moskvi na pregovorima pod pokroviteljstvom visokih ruskih i turskih dužnosnika.

Dogovor, koji je već trebao stupiti na snagu u nedjelju, podržavaju Rusija i Turska kao obnovu mirovnog procesa u toj ratom pogođenoj sjevernoafričkoj državi.

Predsjednik libijske međunarodno priznate vlade Fajez al Seradž i vođa pobunjenika Kalifa Haftar prisustvovat će pregovorima u ponedjeljak, kojima posreduju vodeći diplomati i ministri obrane Rusije i Turske.

Ruski državni mediji objavili su da će predstavnici zaraćenih strana potpisati dogovor o primirju. 

Nakon pobune uz potporu NATO-a 2011. kojom je svrgnut libijski vođa Moamar Gadafi, ta sjevernoafrička država bogata naftom u kaosu je, razdirana sukobom između međunarodno priznate vlade nacionalnog jedinstva (GNA) i protivničkih snaga (LNA) koje vodi maršal Kalifa Haftar. 

Predsjednici Turske i Rusije pozvali su prošle srijede da se proglasi prekid vatre u nedjelju, više od devet mjeseci otkad traje ofenziva Libijske nacionalne vojske (LNA) pod vodstvom Kalife Haftara na Tripoli. 

I LNA i međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) sa sjedištem u Tripoliju rekli su da uvjetno pristaju na primirje.

Međutim, GNA je u izjavi rekao da je zabilježio oružanu paljbu u Salahedinu i područjima Vadi Rabea "nekoliko minuta" nakon što je prekid vatre, dogovoren za subotu u 22.00 sata (GMT), trebao početi.

Od ranih jutarnjih sati u nedjelju mogla se čuti razmjena vatre u Salahedinu i područjima Ain Zare. 

Svaki pokušaj nametanja trajnog prekida vatre teško će se provesti u djelo zbog rascjepkanih libijskih vojnih koalicija, s razdvojenim frakcijama i stranim borcima na objema stranama, ocjenjuje Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.