Vlada odgovorila na pitanje roditelja djece s invaliditetom: Spamate nas, blokirat ćemo vas!

Screenshot: Facebook

NAKON što su se zaposlenici Vlade zaduženi za društvene mreže osramotili Twiterom statusom "neda mi se", stiže nova blamaža. Točnije rečeno, uvreda. Naime, Vladini zaposlenici na sasvim legitimno pitanje roditelja djece s invaliditetom  što je s osobnim asistentima u nastavi, odbrusili su kako je riječ o spamu te su im zaprijetili blokadom na društvenim mrežama Vlade!? No, krenimo redom.

Pobuna zbog asistenata

Roditelji djece s invaliditetom pobunili su se zbog kašnjenja s dodjelom osobnih asistenata u nastavi jer je Hrvatska ove godine imala mogućnost da preko županija i gradova aplicira na europske fondove i iskoristi čak 31 milijun kuna nepovratnog novca, te tako puno većem broju djece osigura asistenta. Rezultati su se pokazali poražavajući jer su tek tri osnivača osnovnih i srednjih škola, dakle županije i gradovi, osigurala potrebna sredstva.

Pomoćnik jedno, ministar drugo, a stvarni podaci poražavajući

Kako bi se izbjegao skandal pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta za standard, strategije i posebne programe Staša Skenžić izjavio je za HRT da je u tijeku evaluacija natječaja 'vrijednoga' oko 5,8 milijuna eura osiguranih iz socijalnoga fonda Europske unije (EU) te da će uskoro biti raspisan i drugi natječaj težak osam milijuna kuna.

No, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izjavio je za Novi list govoreći o asistentima sasvim suprotno od svog pomoćnika.

"Učenici s posebnim potrebama dobit će asistente u nastavi u narednih nekoliko tjedana, nakon što se zaključi natječaj za dodjelu 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za tu namjenu. Na natječaj je stiglo 40 prijava, a nakon dodjele tog novca, država će dodatnih osam milijuna kuna podijeliti udrugama za djecu s posebnim potrebama, čime bi većina potreba za osobnim asistentima morala biti podmirena", stoji u objavi Ministarstva. Roditelje djece s invaliditetom ostali su zbunjeni, pa su se preko društvenih mreža obratili Vladi.

Roditelji djece s invaliditetom traže istinu


"Izjava ministra oprečna je izjavama osoba koje su zadužene za kontakt sa krajnjim korisnicima. Do jutros su svi imali informacije da su samo tri županije prošle na natječaju. Sinoć je u emisiji "FOKUS" HRT-a objavljena fotografija koja pokazuje točno i koje su to županije. Ministar danas za Novi List izjavljuje nešto sasvim drugo", glasilo je pitanje roditelja okupljenih u grupi "Pomozimo djeci s invaliditetom" s linkom na izjavu ministra Mornara.

No, osobe zadužene u Vladi za komuniciranje na društvenim mrežama takvo pitanje ocijenili su spamom te zaprijetili blokadom.

"Molimo vas da ne spamate. Podsjećamo na naša pravila moderiranja u kojima među ostalim stoji: "Također, na ovoj stranici nije dopušteno reklamiranje drugih Facebook stranica. Objave poveznica s internetskih portala ne smatramo pitanjem. Sve objave koje se kose s gore navedenim bit će obrisane, a korisnici nakon upozorenja blokirani. Pozdrav.", napisali su jučer iz Vlade.

Vlada se dan kasnije ispričala

Nakon žustre reakcije na društvenim mrežama, jer su se roditelji samostalno javljali na stranice Vlade, danas je stigla isprika. Naime, u Vladi tvrde da se dogodio nenamjerni previd.  


"Provjerit ćemo s nadležnim ministarstvom i javit ćemo vam se odgovorom u ovu poruku u najkraćem mogućem roku. Hvala na strpljenju", objavila je danas Vlada.

Prosvjed na Markovom trgu

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju s područja Vukovarsko-srijemske županije pozivaju danas na organizirani prosvjed u ponedjeljak 8. rujna 2014. godine na Markovom trgu u Zagrebu.

"Razlog prosvjeda je neizvjesnost o sudbini djece s teškoćama u razvoju u obrazovnom sustavu budući da do današnjeg dana još uvijek nisu osigurani pomoćnici u nastavi niti postoji spoznaja o tome hoće li ih djeca uopće dobiti i to unatoč činjenici da škola započinje za nekoliko dana", stoji u pozivu.

Nesposobnost ili ignorancija: Propalo 30 milijuna kuna iz EU fondova

Inicijativa  "Pomozimo djeci s invaliditetom", obratila se medijima upozoravajući na činjenicu kako je Hrvatska ove godine imala jedinstvenu priliku prijavljivanja, putem gradskih i županijskih uprava, za europske fondove iz kojih je mogla iskoristiti i do 30.800.000 kuna nepovratnih sredstava. Tim sredstvima odgovorilo bi se na jedan od nasušnih problema na koji nailaze djeca i roditelji djece s teškoćama u razvoju, na pitanje asistenata u nastavi i u vrtiću. Samo manji dio asistenata financira se iz proračuna gradova i županija.

Neslužbeni rezultati natječaja za ta sredstva pokazuju kako su samo tri grada i županije projektom uspjela osigurati sredstva iz europskog fonda.

"Kako je moguće uz toliko regionalnih razvojnih agencija, ljudi i tijela državne uprave direktno i indirektno uključenih u rad na projektima Europske unije da se nepovratnih trideset milijuna kuna ne iskoristi? Tko će sada osigurati asistente u nastavi, da li će se ministarstva koordinirati i stvoriti budžet za plaćanje asistenata? Imaju li naša djeca i roditelji pravo bezbrižno dočekati školsku godinu? Hoće li roditelji s minimalnim primanjima koji i sada plaćaju velik dio onog što im je nužda, a sustav im ne omogućava, morati iz svojih džepova plaćati i asistente u nastavi kako bi njihova djeca mogla ići u školu?", pitaju članovi Inicijative "Pomozimo djeci s invaliditetom" u svojem apelu medijima.

Osijek osigurao 600 tisuća kuna

Upravni odjel za društvene djelatnosti od 2008. provodi projekt osiguravanja pomoćnika u nastavi za učenike s ADHD-om, odnosno poremećajem hiperaktivnosti i pomanjkanjem pozornosti. Samo u ovoj godini Grad je za tu svrhu izdvojio 600.000 kuna, priopćio je osječki pročelnik Dražen Alerić.

"U partnerstvu s Centrom za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ i udrugom Mogu, Grad Osijek prijavio se na natječaj za osiguravanje pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama, koji je raspisalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Osječki projektni prijedlog postigao je 96,5 bodova od mogućih 100 u fazi odabira te se kao takav plasirao u sam vrh projektnih prijedloga na razini Republike Hrvatske. Vjerujemo da će po okončanju trenutne faze nadzora proračuna, znatno veći broj osječkih osmoškolaca s teškoćama dobiti prijeko potrebne pomoćnike u nastavi. 
Ovaj je projekt ujedno i konkretna potvrda svrhovitosti nedavno ustrojenog Upravnoga odjela za programe i projekte EU i gospodarstvo pri Gradu Osijeku.", dodaju iz Grada Osijeka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.