Više od tri milijuna Nijemaca traži uvid u dosjee bivše tajne policije

Screenshot: YouTube
 
VIŠE od 3,2 milijuna Nijemaca zatražilo je od ujedinjenja prije 30 godina uvid u svoje dosjee koje je izradila bivša istočnonjemačka tajna policija Stasi, rekao je u srijedu direktor arhiva.
 
"Neki ljudi, tek kada postanu umirovljenici, usude se osvrnuti unatrag i zatražiti uvid u svoje dosjee", rekao je Roland Jahn.
 
"Strah da će otkriti kako su ih špijunirali susjedi ili prijatelji"
 
"To je posljedica straha da će otkriti kako su ih možda špijunirali susjedi ili prijatelji", dodao je Jahn koji je bio aktivist u bivšoj komunističkoj Istočnoj Njemačkoj.
 
I dok je interes za dosjee veći nego što se očekivalo, zahtjevi će s vremenom vjerojatno padati, dodao je Jahn koji vodi arhiv od 2011.
 
Godine 2016. uvid u svoj dosje zatražilo je 48. 600 ljudi, a do studenog 2017. oko 46 300 ljudi.
 
"Dosjei dokumentiraju kršenja ljudskih prava"
 
"Dosjei otkrivaju pojedinačne sudbine, ali i dokumentiraju kršenja ljudskih prava općenito", kaže Jahn, prvi čovjek ustanove utemeljene nakon ujedinjenje Njemačke u listopadu 1990.
 
Dodao je da zahtjeve podnose i mlađi ljudi koji žele saznati više o životima preminulih članova obitelji.
 
No problem arhiva su veliki zaostaci. Dok se oko dvije trećine zahtjeva riješi u nekoliko tjedana, za ostale je potrebno provesti detaljnije istraživanje u golemoj Stasijevoj arhivi koje može potrajati mjesecima, rekao je Jahn.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Njemačku, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Njemačka. 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.