Više od 1.300 djece otrovano olovom u Kini

VIŠE OD 1.300 djece otrovano je olovom u centralnoj Kini, što je drugi slučaj trovanja mališana u ovome mjesecu  u toj azijskoj zemlji. Kod skoro 70 posto djece, odnosno njih 1.354 od 1.956 koja žive u četiri sela u blizini tvornice za preradu mangana u provinciji Hunan, analizom su pronađene visoke koncentracije olova u krvi. Očekuje se da će taj broj rasti s podvrgavanjem većeg broja djece ispitivanju, prenosi Associated Press.

Lokalne vlasti su prošlog vikenda zatvorile tvornicu i uhitile dvojicu upravitelja pod sumnjom da su "izazvali ozbiljno zagađenje životne sredine". Tvornica je otvorena u svibnju 2008. godine, bez odobrenja lokalnog ureda za zaštitu životne sredine.

U krugu od 500 metara od te tvornice nalaze se dječji vrtić te osnovna i srednja škola. Strah od trovanja olovom među mještanima počeo se širiti početkom srpnja kada su mnoga djeca bila prehlađena i imala visoku temperaturu. Više od 600 djece otrovano je olovom iz topionice na sjeveru Kine, koja je početkom ovog mjeseca zatvorena pod pritiskom javnosti, a došlo je i do sukoba mještana i policije.

Olovo usporava mentalni razvoj

Djeca su posebno osjetljiva na trovanje olovom (saturnizam) do kojega najčešće dolazi zrakom i vodom. Otrovno djelovanje olova pogađa živčani i reproduktivni sustav i bubrege i izaziva anemiju. Kod djece dolazi do usporavanja mentalnog razvoja, smanjenih kognitivnih sposobnosti, teškoća pri učenju i usporavanja puberteta.

Kineski munjeviti privredni rast doveo je do izuzetnog zagađenja zemlje, zraka i vode, a sukobi stanovništva i vlasnika tvornica postaju sve češći. Vlasti redovno nalažu zatvaranje pogona koji zagađuju okolinu, ali se te odluke povlače zbog značaja tih tvornica za lokalnu privredu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.