VIDEO U tajnoj vatrogasnoj akciji spašena australska "dinosaurska stabla"

Screenshot: YouTube/7NEWS Australia

SPECIJALNI australski vatrogasni odjel uspio je, uz iznimne napore, od razornih požara spasiti jedino poznato prirodno stanište borova wollemi.

Nacionalni park Wollemi nalazi se u Novom Južnom Walesu, a sadrži jedine poznate divlje primjerke bora wollemi (Wollemia nobilis), vrste za koju se mislilo da je izumrla prije otprilike trideset milijuna godina, ali je 1994. ponovno otkrivena na tom području.

Spasilačka misija uključivala je zrakoplove, helikoptere i specijalne vatrogasne jedinice, piše The Sydney Morning Herald.

"Izgledalo je poput vojne operacije“

"Izgledalo je poput vojne operacije. Nismo imali izbora. Morali smo poduzeti sve moguće mjere. Nacionalni park Wollemi jedino je mjesto na svijetu gdje se nalazi oko 200 ovih stabala", rekao je Matt Kean, australski ministar okoliša i energetike.

Mada je veći dio nacionalnog parka Wollemi izgorio, specijalne vatrogasne jedinice ipak su uspjele spasiti područje na kojem se nalaze poznata "dinosaurska stabla".

Tajna lokacija

U akciji su sudjelovali Nacionalna služba za parkove i divlje životinje te specijalna vatrogasna jedinica i pritom su od javnosti morali sačuvati informacije o točnoj lokaciji borova wollemi. Naime, patogeni koje donose posjetitelji mogli bi opustošiti preostalu populaciju pa se pozicija borova unutar parka čuva u tajnosti.

"Kada smo 1994. otkrili ove borove, to je bilo kao da smo pronašli živog dinosaura", rekao je Kean.

Stabla stara 100.000 godina

Cris Brack s Australskog nacionalnog sveučilišta rekao je da fosilni nalazi pokazuju da su ta stabla postojala 200 do 100 milijuna godina i da su nekoć rasla u cijeloj Australiji.

Stručnjacima je teško odrediti točnu starost borova wollemi u Nacionalnom parku jer su oni mogli nastati od samo nekoliko stabala ili čak od samo jedne jedinke. Brack smatra da bi ova stabla mogla biti stara čak 100.000 godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.