VIDEO U Panami otkrivena drevna grobnica puna zlata. Imali su jezive rituale

Foto: Ministarstvo kulture Paname/Fundación El Caño-CIAI

Čini se da se u drevnoj kulturi Cocle, koja je obitavala na području Paname između 200. godine prije Krista i 1550. godine, elita nije previše brinula o usamljenosti tijekom zagrobnog života. Naime, arheolozi su u grobnici mladog vladara Coclea u dolini Rio Grande, staroj otprilike 1200 godina, pronašli dokaze o jezivom ritualu plemenitaša. 

La complejidad de la liturgia ritual, la bien estructurada organización del espacio funerario, y la presencia de ricas...

Objavljuje Fundación El Caño-CIAIUtorak, 5. ožujka 2024.

Ustanovili su da su poglavice i plemstvo unutar te kulture pokapani uz svoje najmilije, poput dragih slugu ili žena, koji su bili žrtvovani tijekom ceremonije sprovoda. U grobnici vladara Coclea, otkrivenoj 2011. na lokalitetu El Cano, nalazila se gomila predmeta od zlata, ali i kosti desetaka osoba. Sam vladar bio je pokopan licem prema dolje, a nalazio se na vrhu ženskog tijela. 

Gomila zlata (i tijela)

Arheolozi su tijekom iskapanja, koje su provodili zadnjih desetak godina na lokalitetu El Cano i obližnjem Sitio Conte, pronašli brojne grobove u kojima je bilo više od jednog tijela. No ništa nije nadmašilo raskošan pokop mladog vladara oko 750. godine, piše Science Alert

Luksuzni predmeti pronađeni u njegovoj grobnici vjerojatno su imali religiozno značenje. Među krhotinama keramike nađena su dva pojasa od zlatnih perli, četiri narukvice, dvije naušnice u obliku muškarca i žene, naušnica u obliku krokodila, ogrlica od perli, pet naušnica od zuba kita, dva zlatna tanjura, dva zvona, suknje i narukvice od psećih zuba te komplet svirala od kostiju. 

 

S obzirom na to da iskapanja na ovom neobičnom lokalitetu još nisu gotova, možda bi mogao porasti broj žrtvovanih pratitelja vladara Coclea. Arheolozi pretpostavljaju da je uz njega pokopano između 8 i 30 ljudi. Potrebno je provesti genetsku analizu kostiju kako bi se utvrdio točan broj pojedinaca, odnosno saznalo koje kosti pripadaju kojoj osobi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.