VIDEO Snimka iz aviona pokazuje sav pakao u Australiji koja gori

Screenshot: Twitter

AUSTRALSKE zračne snage objavile su snimku iz jednog aviona koji je pomagao pri evakuaciji vatrom okruženih mjesta tijekom vikenda.

Više aviona, kako stoji u objavi na Twitteru, nije se moglo probiti do piste zbog dima.

A kako je to izgledalo, vidi se na snimci iz zrakoplova. Iz aviona se vidi samo crven, vatrom obasjan zrak pomiješan s dimom. Vidljivost je nikakva, ništa se drugo ne vidi.

Snimka je nastala u blizini Mallacoote i Merimbule.

Nešto povoljnije vrijeme, ali nove nepogode dolaze

Australski vatrogasci i danas vode utrku s požarima koji haraju jugoistokom zemlje, nastojeći iskoristiti nešto povoljnije vremenske uvjete i kišu prije novog toplinskog vala najavljenog za drugu polovicu tjedna.

Iscrpljeni vatrogasci učvršćuju linije obrane, krče vegetaciju i pale kontrolirane požare prije porasta temperatura i snaženja vjetrova koji se očekuju u petak.

Zapovjednik vatrogasne službe Novog Južnog Walesa Shane Fitzsimmons kaže kako su trenutni uvjeti "mnogo povoljniji", no upozorava da se povratak vrućih dana očekuje krajem tjedna.

Deseci požara na istoku zemlje i dalje nisu pod kontrolom i strahuje se da bi se dva velika požara u Novom Južnom Walesu i Victoriji mogla spojiti u neobuzdanu vatrenu stihiju.

Kiša je u ponedjeljak pružila umjereni predah, no nije bila dovoljno snažna da ugasi vatru, a ne nekim je mjestima otežala napore vatrogasaca koji nisu mogli paliti kontrolirane požare kako bi tako očišćena područja zaustavila nadolazeću buktinju.

Od početka požara u rujnu život je izgubilo 25 osoba, više od 1800 domova je uništeno, izgorjelo je oko osam milijuna hektara raslinja i stradali su milijuni životinja.

Mnogi su požari toliko veliki da ih jedino snažna kiša može ugasiti.

Meteorološke službe izvijestile su o formiranju prvih ciklona na zapadu zemlje što bi moglo najaviti dolazak spasonosne monsunske sezone.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.