VIDEO Pogledajte neobičnu Sanaderovu reakciju na presudu

Foto i Video: Index

BIVŠI premijer Ivo Sanader nakon četiri godine od početka suđenja za aferu Planinska proglašen je krivim. Na Županijskom sudu izrečena mu je presuda kojom je dobio 4,5 godine zatvora.

Njegovi suoptuženici Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević osuđeni su svaki zatvorskom kaznom od godine dana, koja im je zamijenjena radom za opće dobro.

Sanader je proglašen krivim jer je 2009. godine zloupotrijebio svoj položaj i pomogao tadašnjem saborskom zastupniku HDZ-a Stjepanu Fioliću da po prenapuhanoj cijeni proda zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu, i to Ministarstvu regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio ministar Petar Čobanković.

Zauzvrat je od Fiolića dobio gotovinsku proviziju, odnosno mito u iznosu od deset milijuna kuna i milijun eura.

Sutkinja Jasna Smiljanić u obrazloženju presude Ivi Sanaderu rekla je kako je on najodgovorniji od svih, budući da je tad bio premijer države te je njegova odgovornost kao takva u ovom slučaju najveća. Sutkinja je istaknula kako će i kazna Fioliću i Mlinareviću biti dostatna.

Nakon završetka iznošenja presude svi su ustali i napustili sudnicu, jedino je Sanader još kratko ostao sjediti.

Odmah je izvadio mobitel i nekome poslao poruku.

Vidno ljut najavio žalbu

Potom je posljednji izašao sa Županijskog suda vidno ljut presudom koja je nepravomoćna.


Sanader koji ima pravo na žalbu, najavio je da će je podnijeti te ustvrdio kako su svi protiv njega, dok je njegov odvjetnik Čedo Prodanović zaključio da "gospodin Sanader nema šanse na Županijskom sudu".

"Kao i u ove prethodne dvije presude, znači niti jedan dokaz nije predočen protiv mene, osim lažnih izjava lažnih svjedoka koji su ucijenjeni od strane USKOK-a, a koji za taj dogovor kojim mene terete bez ikakvih dokaza, bilo materijalnih bilo nekih drugih, dobiju povlastice, dobiju guljenje krumpira. To smo već vidjeli s Čobankovićem, danas smo vidjeli s Fiolićem, i to je to. Nemam što drugo reći. Idemo dalje, žalit ćemo se i siguran sam da ćemo, odnosno ne mogu biti ni u što siguran, ali sam uvjeren da naši dokazi i naše činjenice kako smo ih iznijeli i ja u obrani i moji odvjetnici u završnim riječima, imaju puno veću težinu nego ovo što je govorio Fiolić", rekao je Sanader.

Visinu kazne kao i presudu nije htio komentirati.

Prodanović: Sanader nema šanse na ovom sudu

"A neću to komentirati. Uopće ne želim ništa komentirati, nažalost, sve je moguće, a mi ćemo to rušiti i siguran sam da ćemo na višim instancama imati više razumijevanja."


Njegov odvjetnik Čedo Prodanović rekao je da presuda nije previše iznenađujuća.

"Nije iznenađujuća jer pred ovim sudom gospodin Sanader očito nema šanse. Na svu sreću, postoje više instance. Postoje određene okolnosti koje očito njemu ne idu u prilog", rekao je Prodanović.

Za kraj dodajmo kako je Sanaderu u presudi, osim zatvorske kazne, izrečeno i da mora uplatiti 17 milijuna i 450 tisuća kuna u državni proračun. Riječ je o novcu kojeg mu je Fiolić predao u njegovoj kući u Kozarčevoj.

Uz to će, solidarno s Fiolićem i njegovim tvrtkama, Hrvatskoj morati nadoknaditi 15 milijuna i 142 tisuće kuna za koliko je oštećena. Tako će u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude Sanader morati u državni proračun uplatiti 17,45 milijuna kuna, plus spomenuti solidarni dio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.