VIDEO Rimac vas vodi kroz svoju tvornicu: "Prošli smo epsko putovanje"

Screenshot: Rimac Automobili

"DOBRO došli u Rimac Automobile!" na samom početku videa govori Mate Rimac. Radi se prvom od četiri videa, kako su najavili iz tvrtke, u kojima će Mate Rimac predstaviti tvornicu u Svetoj Nedelji.

"U posljednjih 10 godina prošli smo kroz epsko putovanje od garaže do više od 500 zaposlenih. Svoju priču uvijek smo najbolje prenosili tako što smo svoje pogone i objekte pokazali gostima, kupcima, investitorima i prijateljima. Želimo i vama pružiti priliku da to i sami vidite", poručuje na početku Rimac te nastavlja:

"U travnju 2011. preselili smo se iz moje garaže u prvi objekt. U to vrijeme pridružio mi se i prvi zaposlenik i zato to smatram početkom kompanije. Prije toga bili smo samo ja i garaža. Dakle, posljednjih osam godina postojimo kao kompanija i u tom prvom objektu stvorili smo prvi prototip Concepta One."

Najavio premještanje proizvodnje

"Upravo smo usred velike tranzicije iz proizvodnje prototipova, od Concepta One prema proizvodnji modela C_Two, od proizvodnje malih količina baterija prema velikim količinama. Moramo promijeniti sve, cijela kompanija se mijenja svake godine. Kažu da se kompanije mijenjaju nakon što se udvostruče, a mi rastemo dvostruko svake godine.

Tako smo odlučili da više nećemo krpati postojeće objekte, nego izgraditi iz temelja dugoročno rješenje. U sljedećih nekoliko tjedana premjestit ćemo proizvodnju, zato želim naglasiti upravo ovaj trenutak u razvoju kompanije, prije nego što se dogode velike promjene", govori Rimac na snimci.

"Mislili smo da će taj ogromni prostor biti prazan"

"U prvih nekoliko godina uglavnom se sve događalo ovdje i ovaj nam se prostor tada činio ogromnim. Mislili smo da ga nikad nećemo ispuniti. Pokazalo se da smo u krivu i već dvije godine kasnije sve je bilo puno pa smo morali prilagođavati kako bi stvari funkcionirale", objašnjava Rimac.

Kako izgleda proizvodnja

Mate Rimac u videu opisuje kako izgleda proizvodnja pa govori: "Pokazat ću vam kompaniju onako kako je raspoređena, iako je proces proizvodnje drukčiji. Ovdje razvijamo svoje alate, većinom za dijelove od karbonskih vlakana. Tu dolaze zahtjevi dizajnera u smislu površina koje žele proizvesti. Potom ovdje razvijamo dijelove koje treba izraditi na CNC strojevima i za koje trebamo alate.

Tamo na drugoj strani, na temelju geometrije dijelova, stvaramo izgled pojedinih karbonskih dijelova, potom kuteve, materijale, površine, koje su posebno važne za vidljive dijelove, te slojeve. Odjel proizvodnje, dakle, dobiva gotov nacrt i na temelju toga zna kako izraditi dijelove."

"Želimo mnoge stvari raditi interno i biti dobro vertikalno integrirani, zato što nas to čini fleksibilnima i brzima. Ako danas dizajniramo neki dio, sutra ga već možemo proizvesti ako nije previše složen i ovisno o našim prioritetima. Naravno, ova proizvodna metodologija nema smisla za serijsku proizvodnju, no i dalje želimo sami proizvoditi većinu dijelova, posebno kad su u pitanju naši vlastiti auti", pojašnjava Rimac.

U radionici za zavarivanje radile su se šasije

"U radionici za zavarivanje proizveli smo sve šasije za Concept One. Izrađene su od čelika, sastoje se od 300 različitih dijelova i potrebni su mjeseci da bi se zavarilo. Više nema šasije Concepta One koje bi trebalo zavarivati, a C_Two je potpuno drukčiji. Ima monokoknu šasiju od karbonskih vlakana, radi se o najvećem karbonskom dijelu u automobilskoj industriji. Ovdje se sada rade druge stvari, poput dijelova za rashladni sustav. Dečki imaju dosta posla, iako šasiju za C_Two ne treba zavarivati", opisuje Rimac.

"Kad stvarate super auto, uglavnom imate dva izbora kad su u pitanju svjetla. Ili kupite nešto što već postoji, a tad koristite iste dijelove koji se ugrađuju u vlakove, autobuse ili traktore, što je također u redu i neki mali proizvođači tako rade. Ili kao mi želite vlastita svjetla. Međutim, to bi stajalo pet ili šest milijuna, a toliki novac nismo imali. Pa smo se odlučili razviti i dizajnirati vlastita svjetla.

Ovo je samo nekoliko primjera onoga što ovdje radimo, no kao što vidite, ovo je poput sastavljanja prototipova. Zaposlenici koji ovdje sjede dobivaju dijelove iz drugih dijelova kompanije ili kupljene dijelove te ih sastavljaju. To je u redu za proizvodnju prototipova ili male serije, kao što su Koenigsegg ili Aston Martin, ali s obzirom na to da idemo u serijsku proizvodnju, to će se potpuno promijeniti. Ovo je jedan od odjela koji će se u sljedećih nekoliko tjedana preseliti u novi objekt.

Tamo ćemo već započeti s proizvodnim linijama i pokušati raditi na industrijskoj razini i na industrijski način. Transformacija iz proizvodnje prototipova u serijsku proizvodnju velik je korak za kompaniju", zaključio je Rimac. Sve što je još govorio pogledajte sami u gore priloženom videu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.