VIDEO Pogledajte kako su protiv skupog goriva prosvjedovali Srbi i Bosanci, a kako Hrvati

Foto, Video: Hina, Pixsell/Davor Puklavec, Blic, Bljesak.info

TOČNO u 17 sati diljem Hrvatske trebao je biti zaustavljen promet u znak prosvjeda protiv visokih cijena goriva. Sudeći prema informacijama koje su nam dojavili novinari na terenu, na tek nekoliko mjesta u Zagrebu vozači su zaustavili svoje automobile. Najveća blokada bila je na spajanju s Avenije Većeslava Holjevca na Slavonsku aveniju, a trajala je desetak minuta. Prometnice su blokirane i u Rijeci, Osijeku, Šibeniku... 

Iako se prosvjed u Hrvatskoj najavljivao danima unaprijed na Facebook grupi Stop rastu cijena goriva koja broji 20.000 članova, danas je zabilježen mlačan odaziv.

>> VIDEO Propao prosvjed protiv visokih cijena goriva, promet stao na samo par cesta

>> Može li gorivo biti jeftinije? Može, ali vlada ne želi

Cijene benzina posljednjih nekoliko tjedana ponovno su iznad 10 kuna za litru, što je izazvalo nezadovoljstvo građana koji su sve svjesniji da dobar dio iznosa koji plate kada napune rezervoar automobila zapravo pokriva razne trošarine i poreze, a ne samu cijena goriva i marže trgovaca naftom.

Kada je cijena goriva ponovno počela divljati, ministar financija Zdravko Marić rekao je da ''prati situaciju'', ali da bi do eventualnog smanjenja trošarina moglo doći samo u sklopu širih promjena poreza.

>> Da ne hranimo uhljebe, litra benzina koštala bi oko 4,5 kuna

Prema podacima Europske komisije, cijena najprodavanijeg goriva eurosuper 95 u Hrvatskoj iznosi 1,42 eura za litru, dok je, za usporedbu, njegova cijena u Austriji 1,29 eura ili u Belgiji 1,41 euro. Ponderirani prosjek za litru eurosuper 95 goriva u EU iznosi 1,47 eura.

Automobili stali na nekoliko križanja

Više automobila stalo je u Zagrebu na već spomenutom križanju Slavonske i Avenije Većeslava Holjevca, blizu križanja s Ulicom Hrvatske bratske zajednice. Nekoliko automobila stalo je na Trgu žrtava fašizma. Automobili na križanju Držićeve i Vukovarske i na brojnim drugim križanjima i cestama u Zagrebu nisu stali.

Današnji prosvjed u Zagrebu i Hrvatskoj bio je puno manji od onih koje su organizirali naši susjedi u Srbiji i BiH. Nažalost, velik broj onih koji se u 17 sati našao na hrvatskim cestama nije se zaustavio na 10 minuta i time prosvjedovao zbog besramno visokih cijena goriva. 

Naprotiv, jedan čitatelj javio nam je i kako je bio verbalno napadnut na Slavonskoj aveniji u Zagrebu nakon što je zaustavio vozilo. Čak i u trenucima kad se mogla iskazati ljutnja zbog cijena goriva i kad se moglo napraviti nešto i zaustaviti promet na 10 minuta, Hrvati nisu pokazali interes. Niti potrebu. 

 

U BiH nakon blokade cesta pojeftinilo gorivo

Podsjetimo, cijena litre goriva na benzinskim crpkama u entitetu Federacija BiH već je dan nakon prosvjeda bila niža za najmanje 5 pfeninga (0,025 eura), a rezultat je dogovora predstavnika vlasti s najvećim distributerima nafte koji je postignut u utorak u Mostaru nakon masovnih prosvjeda i blokada prometa u zemlji zbog visoke cijene goriva.

>> Nakon blokade ceste u BiH pojeftinilo gorivo

Vozači su u BiH tijekom nekoliko dana na jedan sat blokirali promet u više gradova u znak prosvjeda zbog visoke cijene litre goriva koja je na benzinskim postajama premašila 1,2 eura. Vlasti BiH su prije nekoliko mjeseci donijele i odluku o povećanju trošarina na gorivo kako bi bile u stanju nastaviti graditi autocestu na koridoru Vc.

 

Prosvjedovali i u Crnoj Gori

Nezadovoljni građani organizirali su prosvjed u više gradova u Crnoj Gori zbog poskupljenja goriva, ali nisu izazvali nikakve smetnje u prometu na crnogorskim cestama u gradovima ni na magistralnim cestama.

>> Građani u BiH, Srbiji i Crnoj Gori zaustavljaju promet zbog visokih cijena goriva. Hoće li i Hrvati?

Prosvjed je počeo u 17 sati, a građani su na 30 minuta zaustavili svoja vozila u Nikšiću, Budvi, Rožajama i Ribarevinama.

Prije tjedan dana prosvjedovali i u Srbiji

Vozači u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Šapcu i još nekoliko srpskih gradova zaustavili su oko 17 sati vozila u znak prosvjeda zbog visokih cijena goriva, sukladno najavama ovoga tjedna. U Beogradu je došlo do velikih gužvi na gotovo svim gradskim prometnicama.

>> Srbi blokirali ceste zbog cijena goriva, hoće li i Hrvati?

"Pančevački most, Brankov most, Gazela, Kralja Milana, Kneza Miloša, Bulevar kralja Aleksandra, Takovska... Ma sve je danas u kaosu, kako one ulice u kojima su svakog dana gužve, tako i ostale...", rekli su iz Beogradskog taksija.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.