VIDEO Ovo je sanitetsko vozilo u Hrvatskoj. "Ljude se prevozi kao da su teret"

Foto: Screenshot; Hitna uživo 194

Na Facebook stranici Hitna uživo 194, namijenjenoj dijeljenju iskustava, savjeta i pomoći medicinskim djelatnicima, ali i informiranju javnosti o problemima kroz koje prolaze djelatnici Hitne medicinke pomoći, nerijetko osvane kakva snimka koja ukazuje na ozbiljan problem u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Takva je snimka objavljena na stranici jutros, a snimio ju je jedan od zaposlenika Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije, što nam je potvrdio i Tomislav Petrušić, voditelj udruge Hitna uživo 194. Iz snimke je jasno vidljivo da je sanitetsko vozilo u jako lošem stanju, s rupama te oštećenih vrata, što može biti jako opasno, kako za pacijente tako i za djelatnike koji se voze ovakvim prijevozom. 

Vozač koji je snimio video za Index: Uvjeti su katastrofalni

U videu je djelatnik, između ostalog, pokazao i raspadnuta vrata vozila te rekao da je o svemu obavijestio nadređenog, koji nije reagirao. "Vrata nam imaju rupu. Pokazao sam šefu, a on je rekao: 'Pa dobro, i?'" kazao je djelatnik u videu. 

Za Index je kazao da imaju puno problema na poslu, a da su higijenski uvjeti katastrofa.

"Samo danas ću voziti 550 kilometara, a nemam ni sredstva za oprati šajbu. Nemam ništa za održavanje vozila. Farovi su izlizani i zamagljeni i po noći se ne vidi dobro, sve je masno, nije se održavalo preko 20 godina. Došla su neka nova vozila, ali mi u ispostavi smo zadnja rupa na svirali i samo nas par vozi ta najgora vozila", kazao nam je. 

 

"Pacijente se prevozi kao da su teret"

"Jako je opasno voziti se u ovakvim vozilima jer su u jako lošem stanju, prešla su puno kilometara i nesigurna su za vožnju. Možete samo zamisliti kako je pacijentu koji se vozi iza, gdje su dotrajali ovjesi i otišli amortizeri. Usudim se reći da se pacijente u takvim vozilima vozi kao teret", kazao nam je Petrušić.

Već su nekoliko puta upozorili na sanitetska vozila koja su u određenim županijama u katastrofalnom stanju. Pitamo Petrušića je li se što promijenilo njihovim javnim prozivanjem i objavljivanjem ovakvih snimki, koje su i ranije bile objavljivane na stranici Hitna uživo 194, a kasnije i u medijima.

"Nažalost smo primorani izlaziti javno i prozivati kako bi se nešto promijenilo. Bilo je jako puno prozivanja unazad dvije-tri godine i možemo reći da u pojedinim zavodima ima pomaka, no ne u svima u kojima je potrebno", kaže.

Uvjeti sanitetskih vozila ovise od županije do županije. "Neki bi ravnatelji radije kupili pet loših vozila nego tri kvalitetna"

Ipak, situacija nije ista, pa tako nije ni očajna u svakoj županiji. Petrušić nam je kazao da postoje znatne razlike te da Istarska i Krapinsko-zagorska županija ulažu više novca, dok primjerice Zadarska i Bjelovarsko-bilogorska manje, pa imaju i dosta lošija vozila. Današnja snimka otkrila je da ni Zavod za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije nije ništa bolji. Petrušić kaže da puno toga ovisi i o ravnatelju zavoda.

Pretežito su u najlošijim stanjima upravo sanitetska vozila. Sve ovisi o sposobnosti ravnatelja koji je na čelu Zavoda te županiji, odnosno je li prepoznala važnost ulaganja. Neke županije ulažu velik novac, dok pojedine ulažu tek toliko sredstava da se oformi kakav-takav sanitet.

Uz to, postoji velika razlika i u samim vozilima. Danas možete kupiti vozilo od 90 tisuća eura, a možete naći i puno kvalitetnije i bolje za 150 tisuća eura. Postoje ravnatelji Zavoda koji bi radije kupili pet loših nego tri dobra vozila", kazao nam je Tomislav Petrušić.

Za komentar objavljene snimke pitali smo i Zavod za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije. Odgovor do završetka ovog teksta nismo dobili. Po primitku ćemo ga objaviti u cijelosti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.