VIDEO Otkriven ilegalni kamp migranata na sjeveru Srbije

Screenshot: RTS.rs

SRPSKA policija otkrila je ilegalni kamp migranata na sjeveru zemlje nedaleko od granice s Mađarskom i u nedjelju ujutro izvela akciju u kojoj je otkriveno i nekoliko osoba osumnjičenih za krijumčarenje ljudi i druga kaznena djela.

Policija je rano u nedjelju na obali Tise, na području Srpskog Krstura u općini Novi Kneževac, pronašla migrante u ilegalnom kampu, a prema priopćenju MUP-a, među migrantima su  "pronađene i osobe i predmeti zanimljivi iz sigurnosnog aspekta".

Migranti zatečeni u ilegalnom kampu na obali Tise bit će premješteni u Prihvatni centar Preševo, na jugu Srbije, dok će osobe koje se dovodi u sumnju za sigurnosnu ugrozu preuzeti pripadnici Policijske uprave Kikinda i Služba za borbu protiv terorizma.

 

Ocijenivši da Srbija "nije prouzročila migrantsku krizu niti će je riješiti", ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je da će zakon biti primijenjen jednako prema migrantima i građanima Srbije.

"Nećemo dopustiti da migranti čine kaznena djela prema našim građanima"

"Nećemo dopustiti da migranti čine kaznena djela prema našim građanima, ali nećemo dopustiti niti da se građani iživljavaju i čine kaznena djela prema migrantima. Zakon vrijedi za sve", rekao je Vulin.

U prihvatnim centrima i kampovima pod upravom Povjereništva za migracije i izbjeglice, prema posljednjim službenim podacima, ima ukupno 4004 migranata, najviše iz Sirije, Afganistana, Bangladeša i Pakistana. Procjene o tome koliko je trenutno migranata i izbjeglica na teritoriju Srbije izvan sustava državne skrbi o toj populaciji su prilično nepouzdane.

Srbija je s Europskom unijom sredinom lipnja potpisala ugovor o potpori EU u upravljanju migracijama koji se odnosi na unaprjeđenja prihvatnih kapaciteta i usluga zaštite i pristupa obrazovanju, a za to je Bruxelles dodijelio Beogradu 11 milijuna eura.

U razgovoru s povjerenicom EU za unutarnje poslove i migracije Ylvom Johansson srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je, komentirajući suradnju s misijom Frontexa o daljem sprječavanju ilegalnih ulazaka migranata u Srbiju, istaknuo da je u 2020. spriječeno 38.226 protuzakonitih prelazaka, što je rast od 89 posto u odnosu na 2019.

Vučić je tada istaknuo i da je Srbija cijepila sve migrante u prihvatnim centrima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.