VIDEO Markić: Razočarani smo odlukom o mjeri "roditelj odgojitelj", idemo na Ustavni

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

"JAKO nam je žao da Upravni sud nije obavio svoj posao i osigurao zaštititi 5800 obitelji koje se brinu o 20 tisuća djece u Zagrebu. Razočarani smo odlukom, sud nije uzeo u obzir argumente", komentirala je Markić odluku Upravnog suda, koji je presudio u korist Grada Zagreba protiv "roditelja odgojitelja".

Najavila je da će u roku od par dana pripremiti odgovor.

Podsjetimo, Visoki upravni sud odlučio je da je nova gradska odluka o novčanoj pomoći za "roditelje odgojitelje" u Zagrebu zakonita, pa će se ona smanjiti na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj od 1. travnja.

Naknada se dodatno smanjuje od 1. srpnja na 50 posto minimalne plaće, dok već u rujnu ove godine iz mjere izlaze oni roditelji čije je najmlađe dijete navršilo sedam godina. 

Visoki upravni sud donio presudu u slučaju roditelja odgojitelja

Objavljuje Index Vijesti u Ponedjeljak, 27. veljače 2023.

Željka Markić: Sramotna odluka

"Mi smo dokazali u podnescima da je Zagrebu nedostajalo preko 300 mjesta u vrtićima, a s "roditeljima odgojiteljima" će im trebati oko 10.000 mjesta, Ova mjera je došla na adrese 5800 ljudi, ponudio im je Grad da uđu u nju. Svaka od tih obitelji ima svoju priču, ova presuda je sramotna i mi ćemo nastaviti borbu. Od Ustavnog suda očekujemo da primjereno reagira i stane u zaštitu ovako velikog broja djece", rekla je Markić.

Odvjetnik: Nastavit ćemo se boriti

"Ja bih kao opunomoćenik, odvjetnik, htio reći da je ova presuda sumrak pravosuđa. Nažalost, onemogućeno nam je da sudjelujemo u postupku. Nisu nam dostavljeni nikakvi dokazi na koje se pozivao Upravni sud. Nastavit ćemo se boriti. Frapiran sam činjenicom koja je izrečena na sudu danas. Obratit ćemo se Ustavnom sudu.

Ja sam punomoćnik stranke u postupku, nisam dobio ništa. Žalim se na način na koji je proveden postupak. Ja sam čuo samo izgovorenu riječ, ne mogu u meritum ulaziti, nisam ništa dobio, nikakve papire koje je Grad Zagreb dostavljao. Ako je dostavljao, jer mi imamo samo riječ na sudu da su dostavili", rekao je odvjetnik.

Roditelji: Ima tu i roditelja bolesne djece

"Malo smo šokirani i razočarani odlukom. Danas će nekoliko tisuća ljudi ostati bez primanja. Ima tu i bolesne djece, roditelja koji neće moći naći posao. Mi ćemo zaštitu svojih prava tražiti na Ustavnom sudu", rekla je Dunja Jeleč.

"Najmlađem djetetu je dijagnosticiran autizam. Ova odluka je definitivno naštetila brojnim roditeljima. Jako puno korisnika ima više djece s poteškoćama. U pitanje se dovela financijska situacija. Osobno sam dizala kredit da bih djetetu platila privatne terapije. Znači prisiljeni ste platiti djetetu privatne terapije. Rana intervencija se čeka. Osjećaj razočaranja, tuge, straha... Što ću sutra? Ne znam", rekla je majka šestero djece Antonija Saratlija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.