SVIJET

VIDEO Kitovi ubojice napadaju brodove u Španjolskoj: "Bilo me je strah"

Ilustracija: EPA

ORKE, poznate i kao kitovi ubojice, napale su u posljednja dva tjedna četiri jedrilice uz sjevernu obalu Španjolske, što je izazvalo nelagodu među turistima.

U noći s ponedjeljka na utorak, u razmaku od samo tri sata, dvije jedrilice morale su zatražiti pomoć s obale nakon što su se crne životinje, duge između 7 i 8 metara i teške pet tona, zalijetale u trup broda. U oba slučaja orke su uništile kormilo pa su jedrilice na pučini čekale da ih spasilački brodovi odvuku u luku.

Oba napada dogodila su se uz obalu Galicije, pokrajine na sjeveru Španjolske.

Jednoj jedrilici uništili su kormilo

Prvi napad uslijedio je malo iza ponoći kada je rekreacijska jedrilica Amadeus, s dvoje Francuza na njoj, osjetila snažne udarce. U mraku su orke zaranjale pa udarale u jedrilicu, osvijetljene svjetiljkom jednog od članova posade.

Jedrilica je bila na putu iz grada Santandera prema A Coruni, no nakon što joj je pod silinom udaraca otkazalo kormilo, morala je prekinuti putovanje i čekati brod Crvenog križa koji ju je odvukao u pristanište obližnjeg mjesta.

Tri sata kasnije spasilačka služba zaprimila je novi poziv, ovaj put dvojice Španjolaca s jedrilice Urki 1 koja je plovila od mjesta Finisterre prema Gijonu.

"Primili smo njihov poziv u 3:07 u noći. Rekli su nam da ih je napalo jato orki te im uništilo kormilo", izvijestila je spasilačka služba preko Twittera.

Ljudi su u strahu

Prošli tjedan još dvije jedrilice doživjele su sličnu situaciju u tamošnjim vodama, no nitko od posade nije bio ozlijeđen.

"Bilo me je strah", kazao je 65-godišnji Mark Smith, Britanac koji je plovio sa svojom prijateljicom Caroline kad je doživio napad. Na 13 metara dugoj jedrilici prvo je osjetio udarac, a onda mu je otkazao volan kormila.

"Vidjeli smo dvije orke kako plivaju uz jedrilicu. Pomislio sam da je do sudara došlo slučajno, no onda su orke glavama nasrnule na jedrilicu", naveo je pa dodao:

"Uplašio sam se da ne padnemo u more, i da orke ne potope jedrilicu."

Napadi kitova na brodove nisu čudni

Mnogi se sada pitaju napadaju li orke ljude i mogu li im oduzeti život.

"Nema saznanja da napadaju ljude", tvrdi morski biolog Bruno Diaz, direktor istraživačkog centra u Pontevedri. Dodao je kako je uobičajeno u ovo doba godine vidjeti orke u vodama Galicije.

"Znamo da im je omiljena žrtva crvena tuna, a sada ju orke slijede prema sjeveru", kazao je Diaz. Njihovo kretanje podudara se s plovom jedrilica čije posade uživaju u godišnjim odmorima na zasad mirnom Atlantskom oceanu.

"Napadi na brodove nisu česti, ali niti čudni. Ovih dana je na moru puno jedrilica pa je i veća vjerojatnost njihovih sudara s orkama", napomenuo je biolog Diaz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.