VIDEO Dolenec o vrtićima: Nakon žalbenog roka će se upisati još značajan broj djece

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

ZAMJENICA gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec održala je konferenciju za medije vezano za rezultate upisa u dječje vrtiće za pedagošku godinu 2022./2023. Konferencija je održana u zgradi Gradske uprave. 

 

Na presici je najavljeno kako su dječji vrtići zaprimili 9567 zahtjeva za upis. Od njih je 7538 pravovaljanih, a ostali su odbijeni zbog dobi djece. Dolenec kaže da su ovo prvi objavljeni rezultati te nakon toga slijedi žalbeni rok. "Očekujemo da ćemo značajno povećati broj upisane djece", rekla je Dolenec. Slijede statistički rezultati ovogodišnjih upisa. 

"Glavni je razlog struktura zahtjeva u ovih 9567. Znatno veći broj zahtjeva je za jasličkim skupinama, od jedne do tri godine, 790 zahtjeva više nego prošle godine. To ima veliki efekt zato što su jasličke skupine prema pedagoškim standardima znatno manje od vrtićkih", objasnila je.

Mnoga djeca su u vjerskim i privatnim vrtićima ili ih čuvaju dadilje...

Za 1770 djece su podneseni pravovaljani zahtjevi, ali za njih nije bilo smještaja. Rekla je da se tu nalazi i 823 djece koja su već upisana u privatne i vjerske vrtiće ili imaju privatne dadilje, ali bi njihovi roditelji htjeli da budu smještena u gradskim vrtićima. "Da bi se povećao broj djece u vrtićima trebamo povećati i kapacitete u kojima ćemo smjestiti djecu. To nam je i cilj u 2022. godini", kaže Dolenec. 

Dodala je da grad Zagreb subvencionira mjesta u privatnim i vjerskim vrtićima, koji planiraju proširiti vlastite kapacitete za 12 skupina.

“To je ukupno 53 skupine više, odnosno oko 800 dodatnih mjesta više do kraja godine”, istaknula je Dolenec dodavši da u taj broj ne ulaze i dodatni kapaciteti putem poziva za zakup privatnih prostora, jer se prijave na natječaj još evaluiraju. 

Što se tiče dugoročnog povećanja kapaciteta, do kraja srpnja u izgradnju kreću DV Odranski Obrež i DV Ivanja Reka. "Neće ove godine biti gotovi. Stvarnost je takva da protekloj upravi nije bila prioritet univerzalna dostupnost vrtića. Nama je to namjera. Neće svi biti upisani na početku godine, ali ćemo se potruditi da se većina upiše do kraja godine", rekla je Dolenec. 

Dolenec je govorila o državnom pedagoškom standardu (DPS). "Poštivanje, odnosno nepoštivanje standarda bila je greška prošle uprave. Naša pozicija je da Zagreb mora doći do potpunog poštivanja standarda, ali to nije moguće u samo jednoj godini. Moramo svake godine pokazati kako smo bliže državnom pedagoškom standardu", rekla je Dolenec. 

Podsjetimo, ovogodišnji rezultati upisa u dječje vrtiće trebali su biti objavljeni na mrežnim stranicama svih vrtića još u srijedu 8. lipnja, no rok je u posljednji tren pomaknut na danas, 10. lipnja. Iz Grada su poručili kako su rok odlučili produljiti zbog završne obrade zaprimljenih zahtjeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.