VIDEO Britanci konzervativci prijete Španjolskoj ratom oko Gibraltara

Foto: Getty Images

NA SAMOM početku pregovora oko Brexita neočekivano je otvorena nova diplomatska fronta, a bivši lider britanske Konzervativne stranke upravo je zaprijetio pravim ratom sa Španjolskom oko britanskog teritorija Gibraltara.

Naime, EU je u petak, uslijed aktiviranja Brexita, u svojim pregovaračkim smjernicama ponudio Španjolskoj pravo veta na buduće odnose Gibraltara s Unijom, dajući Madridu velike ovlasti nad britanskom enklavom kada ona više ne bude unutarnje pitanje EU-a. Konkretno, stavka o Gibraltaru daje Španjolskoj mogućnost da isključi Gibraltar iz budućeg trgovinskog sporazuma UK i EU ako ne bude zadovoljna statusom ovog teritorija.

Howard: May će braniti Gibraltar kao što je Thatcher obranila Falklandske otoke

Michael Howard, bivši predsjednik vladajuće Konzervativne stranke Therese May, u intervjuu za BBC odaslao je bombastičnu i prilično prijeteću poruku Španjolskoj: "Prije trideset i pet godina, druga premijerka poslala je ekspedicijsku snagu na drugi kraj svijeta kako bi obranila slobodu druge male skupine britanskih građana protiv druge zemlje sa španjolskog govornog područja, a ja sam apsolutno siguran da će naša sadašnja premijerka (Theresa May) pokazati istu vrstu odlučnosti u obrani naroda Gibraltara."

Neposredno prije Howarda, i ministar obrane Michael Fallon dao je sličnu izjavu u intervjuu, također za BBC: "Mi ćemo se pobrinuti za Gibraltar. Gibraltar će biti zaštićen do kraja jer (njegov) suverenitet ne može biti promijenjen bez odobrenja naroda Gibraltara." Ipak, Fallon je pokušao ublažiti tenzije napominjući da Španjolska nije izričito dovela britanski suverenitet nad Gibraltarom u pitanje.

Britanski ministar vanjskih poslova ranije je priopćio da UK ostaje "nepokolebljiva i čvrsta poput kamena u svojoj podršci Gibraltaru." 

 Ministar Gibraltara: Ovo je sramotni pokušaj Španjolske da manipulira Europskim vijećem

A glavni ministar Gibraltara Fabian Picardo izrazio je svoju ogorčenost "sramotnim pokušajem Španjolske da manipulira Europskim vijećem za vlastite uske interese."

"Brexit je dovoljno kompliciran bez pokušaja Španjolske da ga dodatno zakomplicira", dodao je Picardo. Naime, kako je neimenovani viši dužnosnik EU ustvrdio, "unija će se zauzeti za svoje članice, a to sada znači za Španjolsku".

Iako su glasači na Gibraltaru gotovo jednoglasno glasali protiv Brexita (njih 96%), Picardo je napomenuo da "ako dođe do sporazuma (o Brexitu), jedino je pošteno, pravedno i ispravno da se on također odnosi na Gibraltar... Gibraltar nije moneta za potkusurivanje u ovim pregovorima. Gibraltar pripada Gibraltarcima i mi želimo da ostane britanski."

Lider britanske Liberalno demokratske stranke Tim Farron osudio je retoriku torijevaca kao "apsolutno suludu i potpuno zapaljivu", dodajući da je vlada Therese May prešla sa slavljenja do "zveckanja oružjem do rata" u samo četiri dana.

Španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis također je danas reagirao na ratobornu retoriku britanske vladajuće stranke izražavajući "iznenađenje tonom komentara iz Britanije" i dodao: "Izgleda da se netko uzrujao."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.