VIDEO Bistre rijeke na Aljasci postale čudno narančaste: "Boja se vidi iz svemira"

Foto: UC Davis/Ken Hill/National Park Service

Neki od inače bistrih, ledeno plavih plovnih putova Aljaske postali su jarko narančasti. Ova nova boja je toliko intenzivna da se vidi iz Zemljine orbite. "Narančaste rijeke su toliko velike da ih možemo vidjeti iz svemira. Da bismo tako nešto vidjeli iz orbite, boja mora biti stvarno intenzivna", rekao je ekološki toksikolog Brett Poulin sa Sveučilišta Kalifornija Davis (UC Davis), a prenosi Science Alert

Kada su 2018. prvi put primijetili problem, ekolog Službe nacionalnih parkova Jon O'Donnell, Poulin i njihovi kolege krenuli su analizirati satelitske snimke i razna izvješća te pronašli više od 75 jarko narančastih potoka na planinskom lancu Brooks na Aljasci. "Na nekim mjestima izgleda kao da teče mliječni sok od naranče. Ovakvi potoci mogu biti toksični ili spriječiti migraciju riba prema području za mriješćenje", navodi O'Donnell.  

Pronašli toksične metale

U uzorcima koje su prikupili iz obojenih potoka između lipnja i rujna 2022. pronašli su visoke koncentracije željeza i drugih toksičnih metala; uključujući cink, bakar, nikal i olovo. U nekim su slučajevima ovi zagađivači povećali kiselost vode s uobičajenog pH 8 na 2.3. 

PH je stupanj kiselosti na skali od 0 do 14. Vrijednost ispod 7 ukazuje na kiselost i što je manji broj, to je stupanj kiselosti veći, što znači da 0 ukazuje na najveći stupanj kiselosti. "Rezultati ukazuju na otjecanje iz rudnika, ali njih nema u blizini tih lokacija", kaže Poulin. 

Stručnjaci su nakon analize satelitskih snimki od 1985. do 2022. utvrdili da se ovaj čudni fenomen počeo zbivati tijekom posljednjeg desetljeća te da koincidira s toplijim vremenom i povećanim oborinama. "Naša hipoteza je da se zbog otapanja permafrosta, odnosno vječnog leda, voda dublje infiltrira i stupa u interakciju s mineralima zarobljenim tisućama godina", objasnio je Poulin. 

Brzo zagrijavanje Arktika

Arktik se zagrijava otprilike četiri puta brže od ostatka našeg planeta. Dodatna toplina otapa smrznuto tlo, povećava mikrobnu aktivnost i uzrokuje stvaranje grmovitih područja. Ovi procesi, zajedno s novonastalim korijenjem, izlažu do sada netaknute minerale i omogućuju njihov dotok u slivove. 

"Izgleda da su klimatske promjene i posljedično otapanje permafrosta primarni uzroci ‘zagađenja’ mineralima. Promjena boje potoka je povezana s dramatičnim padom raznolikosti makro beskičmenjaka i ribe", navode znanstvenici. 

Istraživanje naziva Metal mobilization from thawing permafrost to aquatic ecosystems is driving rusting of Arctic streams objavljeno je u časopisu Communications Earth & Environment. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.