VIDEO Američki avion preletio Banju Luku, čula se glasna tutnjava

Foto: Sceenshot Klix.ba

Fotoreporter portala Klix.ba zabilježio je danas oko 17 sati zvuk preleta aviona iznad Banje Luke.


Naime, kako se može čuti u videozapisu, veoma glasan zvuk prolomio se nebom iznad Banje Luke, a najvjerojatnije se radi o američkom avionu KC-135 Stratotanker za nadopunu goriva koji je danas poletio iz Velike Britanije i tijekom dana je kružio iznad Bosne i Hercegovine.

 

Kako se može vidjeti na zapisima s Flightradara24, avion KC-135 Stratotanker je kružio iznad nekoliko gradova u BiH, da bi potom preletio iznad Banje Luke i nakon toga napustio zračni prostor Bosne i Hercegovine.

Kao što je ranije priopćila američka ambasada u BiH, dva lovca F-16 Američkog zrakoplovstva izvest će bilateralnu kopneno-zračnu vježbu sa JTAC timovima iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD i (SOF) i Oružanih snaga BiH (OSBiH) na području Tuzle i Brčkog danas u poslijepodnevnim satima.

Najavili su kako će, uz zrakoplove F-16, nad nebom BiH letjeti i opskrbni zračni tanker KC-135, koji će, kako se navodi, osigurati dopunu goriva u zraku "iznad teritorija entiteta RS-a u BiH". Američke letjelice vratit će se u bazu odmah nakon završetka misije, najavljeno je. 

Poruka Dodiku

Američko veleposlanstvo također je potvrdilo kako ponedjeljak nije slučajno odabran za tu vježbu jer tada u Republici Srpskoj počinje dvodnevno obilježavanje 9. siječnja kao dana tog entiteta, unatoč ranijoj presudi Ustavnog suda BiH kojom je taj praznik označen neustavnim i diskriminatornim za Hrvate i Bošnjake.

Poručili su kako obuka pokazuje "posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.